Koráb 2004 - reportáž - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Koráb 2004 - reportáž

autor: Vlasta20. 7. 2004Srazykomentářů: 2přečteno: 22464 xfoto: 105známka: -


Rozhodnutí, že se vydám na Koráb 2004 do Kdyně u Domažlic, padlo až ve čtvrtek před srazem. Moje Kačenka tentokrát nemohla jet se mnou, takže to byl po několika letech první sraz, na který jsem jel bez spolujezdce.

V pátek večer ve 22.00 jsem z Prahy teprve dorazil domů na jih. Musel jsem ještě připravit Velorexe - měl jsem dole výfuky a pár dalších maličkostí. Do postele jsem se dostal až v půl třetí ráno. Budíček jsem si nastavil na 4.45. Vyrazil jsem takto brzy, abych ze srazu měl co nejvíce....jelikož jsem přišel o páteční večer. Z Červené Lhoty jsem to do Kdyně měl přesně 192 km. Skoro celou cestu jsem jel v mlze. Musel jsem svítit a stírat. Bohužel se mi po cestě podařilo asi třikrát přidřít motor, takže budu muset co nejdříve sundat hlavy, abych ohledal škody. Velorex se totiž od té doby nějak přehřívá. Jinak proběhla ranní cesta naprosto bez problémů.

V Kdyni jsem po chvíli bloudění našel parkoviště pod Korábem, kde už stálo asi 20 velorexů. Od někoho jsem zaslechl, že Slávovi z Komár týmu Plzeň, jezdí Velorex rychlostí 140 km/h. To mě velmi zaujalo, Slávu jsem si na parkovišti našel a dohodl jsem s ním, že mě večer po závodě sveze.

Na programu byl závod do vrchu a potom orientační závod s úkoly na trase. Po mém převrácení asi před třemi týdny jsem se rozhodl, že pojedu v klidu, aby se to při závodě neopakovalo. Během závodu do vrchu se mi podařil husarský kousek. Pravou nohou jsem si vytrhl palivový filtr z hadičky. Benzín mi vesele tekl na nohy a během patnácti sekund mi chcípl motor. Celkem jsem díky této peripetii ztratil asi půl minuty, a to se na tříkilometrové trati už nedalo dohnat. Nevadí.

Orientační závod jsem odjezdil s Martinem Petrákem, Štěpánem Němcem a jejich partnerkami. Prvním z úkolů na trase bylo zatloukání hřebíků do země cepem. Povedlo se mi to na čtyři údery. Podle organizátorů se to někomu povedlo i na jeden úder. Následující disciplína spočívala v tom, co nejrychleji přemístit osmičku matičku po závitové tyči dlouhé přibližně 1 m. Lidé zvolili různé způsoby. Já jsem zvolil Bleskovu metodu "stehno". Dosáhl jsem času 52 sekund (rekord tuším 49 s). Další úkol byl u místa zvaného Klobouk - házení kroužků z drátů na širák. Tento na první pohled snadný úkol dělal nakonec většině posádek problém. Mně se podařilo trefit pouze jednou ze tří pokusů. Tajná disciplína na hradě Rýznberk spočívala v házení šipek na terč.

Poslední disciplína byla jízda v kánoi. Konala se v místě startu závodu do vrchu - na koupališti u parkoviště pod Korábem. Na tuto disciplínu jsem se těšil nejvíce. I když nevládnu vodáckým uměním, užil jsem si při ní nejvíce srandy. A u břehu jsem se samozřejmě "cvaknul". Naštěstí jsem s tímto již dopředu počítal, a tak jsem se před nástupem do kanoe svlékl do trenek a osvěžil ve vodě. Nejlepší čas byl 1 min 40 sekund. Můj čas byl o celou minutu delší :-).

A nyní měla přijít chvíle, na kterou jsem se velmi těšil - Sláva mě měl svézt ve svém nadupaném stroji. Zapomněl jsem ozřejmit, že ve Slávově stroji duní motor Jawy 350 typ 640 (24 koní). Místo toho, aby mě svezl, mě Sláva navrhnul, abych vzal svůj stroj. Tak budu moct kvality jeho stroje posoudit přímo za provozu ve srovnání s mým Velorexem 16/350 (s původním motorem). Sláva naložil spolujezdkyni (abychom měli stejnou zátěž) a jelo se z Kdyně po hlavní směr Domažlice.

Nebudu komentovat do detailu proběh závodu. Snad jenom zmíním, že v zatáčkách měl Sláva hodně navrh. Výkony obou strojů se ukázaly jako vyrovnané. Jenom pro představu dodávám, že jsme po rovině z Kdyně na Domažlice jeli proti větru stálou rychlostí 105 km/h (podle digitálního tachometru). Po této adrenalinové jízdě přišlo uklidnění, které ve mně zanechalo také skvělé zážitky - jízda s Oskarem 54 Zdeňka Kešnera. Nejdříve Zdeněk protáhl svůj stroj po stejné rovince jako já se Slávou a dosáhl stálé rychlosti 77 km/h, což je na pérácký motor velmi slušné. Pak jsem si s jeho Oskarem 54 směl sjet já sám. Upřímně říkám, že jízdě s Oskarem se jízda s Velorexem 16/350 nevyrovná. Sám vlastním Oskara 16, ale "padesátčtyřka" je zase něco jiného. Tímto ještě jednou děkuji Zdeňkovi Kešnerovi za jízdu.

Večer jsem ještě před vyhlášením výsledků dojel za klukama z týmu West Bohemia nahoru na Koráb. Vyhlášení výsledků se konalo ve 21.00 a opět bylo ve znamení žlutomodrých berouňáckých kombinéz.

Večer v kempu byl ve znamení volné zábavy a velorexářské diskuse.

Sraz byl velmi dobře připraven. Bezpečnost při závodu do vrchu byla výborně zajištěna. Mimochodem tento rok došlo jenom k jednomu převrácení (kolega Slávy z Komár týmu Plzeň). Odnesl to odřený loket a roztrhané tričko. Ještě dodám, že jeden z favoritů závodu do vrchu Sláva si zapomněl na startu pustit benzín. Na zpáteční cestu jsme se vydali hned v neděli ráno (vynechali jsme společnou jízdu do Domažlic). Když říkám my, myslím tím mě, Jirku Řežníka, Radka se synem a Me2da s dcerkou. Me2d s námi jel společně do Klatov. Já jsem se od Jirky a Radka oddělil až v Táboře. Jak tomu bývá zvykem, tak celá cesta proběhla bez problémů. Na sraze se ukázalo přibližně 35 Velorexů. Osobně jsem poznal několik lidí, které jsem do té doby znal pouze díky těmto stránkám. Za všechny zmíním Bleska, jehož stroj má za sebou špičkovou renovaci. Pod článkem najdete přes sto fotografií, všechny s popiskami. Další informace ze srazu najdete v Me2ddově garáži.

Velorexům zdar

PS: Celkem ujeto za sobotu a neděli 486 km.

Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb. V potředí můj stroj.Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.
Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Slávův stroj.
Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.
Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb. Vlevo Me2dův stroj.Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.
Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Pohled d motorového prostoru velorexe Pavla Knápka.Pohled d motorového prostoru velorexe Pavla Knápka.
Systém zavárání dveří velorexe Pavla Knápka.Systém zavárání dveří velorexe Pavla Knápka.Oskar 54 Zdeňka Kešnera.
Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Slávův stroj.
Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.Oskar 54 Jirky Řezníka.Sobota ráno při příjezdu na parkoviště pod Koráb.
Oskar 54 Jirky Řezníka.Radkův stroj.Oskar 54 Jirky Řezníka.
Štěpán Němec u svého Velorexe.Štěpán Němec u svého Velorexe.Blesk ve svém skvělém stroji.
Blesk ve svém skvělém stroji.Oskar 54 Zdeňka Kešnera.Velorex 16/350 Pavla Knápka.
Oskar 54 Jirky Řezníka.Oskar 54 Jirky Řezníka.
Chlapi z týmu West Bohemia.Opět Blesk.
Můj stroj při čekání na start závodu do vrchu.Pěkná čtyřkolka.Čekání na start závodu do vrchu.
Čekání na start závodu do vrchu. Vpravo dvěstěpadesátka Jirky Gintera.Čekání na start závodu do vrchu.Čekání na start závodu do vrchu. Právě startu Zdenda Kešner.
Čekání na start závodu do vrchu.První disciplína - zatloukání hřebíků cepem."Honení matičky" - na fotce Štepán Němec s manželkou.
Házení koužků.Házení koužků.Házení koužků.
Házení koužků.Můj (vpravo) a Bleskův stroj.Můj (vpravo) a Bleskův stroj.
Bleskův stroj.Můj stroj.Fotka z orientačního závodu - Martin Petrák a Štěpán Neměc.
Fotka z orientačního závodu - Martin Petrák.Fotka ze silnice pod Rýznberkem.Fotka ze silnice pod Rýznberkem.
Šipky na Rýznberku.Šipky na Rýznberku.Rýznberk - záběr z věže.
Rýznberk - záběr z věže.Panelka ve velorexu.Panelka ve velorexu.
Panelka ve velorexu.Panelka ve velorexu.Skvěle zrenovovaná sportka.
Skvěle zrenovovaná sportka.Kufřík první pomoci.Kufřík první pomoci.
Fotka z Korábu. Já s týmem West Bohemia.Fotka z Korábu. Já s týmem West Bohemia.Čekání na vyhlášení výsledků.
Čekání na vyhlášení výsledků.Čekání na vyhlášení výsledků.Čekání na vyhlášení výsledků.
Čekání na vyhlášení výsledků.Čekání na vyhlášení výsledků.Vyhlašování výsledků.
Vyhlašování výsledků.Vyhlašování výsledků.Vyhlašování výsledků.
Vyhlašování výsledků.Vyhlašování výsledků.Vyhlašování výsledků.
Vyhlašování výsledků.Vyhlašování výsledků.Zábava večer v kempu.
Zábava večer v kempu.Nedělní ráno. Žlutý velorex pořadatele Pepy Stangla.Nedělní ráno. Me2d.
Nedělní ráno. Me2d.Nedělní ráno. Malá Me2dice.Nedělní ráno. Me2d.
Odjezd z kempu. Můj stroj, Mě2dův, Jirkův a Radkům.Podolský most mezi Pískem a Táborem.U Podolského mostu.
Podolský most mezi Pískem a Táborem.Podolský most mezi Pískem a Táborem.Foceno za jízdy.
Foceno za jízdy.Foceno za jízdy.

Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

nehodnoceno


Související články:
Kdyně - Koráb 2004Kdyně - Koráb 2004

Komentáře (2)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

parádaparáda
AUTOR ČLÁNKŮHonza
Sakra, to musela být paráda! No, nic, není všem srazům konec... -v-

Posláno 20.07.2004 v 11:09

Vlasto ...Vlasto ...
Stepan
... to jsi si pekne pospisil. Tolik fotek a jeste paradni reportaz. Dik

Posláno 20.07.2004 v 09:33


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

125Jarní Boskovice č 26...
120POTKALI SE U KOLÍNA
90MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
69Zapalování a seřizov...
66Převodovky ve Velore...
55Vrchní, prchní! Velo...
53Maďarsko 2010 aneb s...
51Kampaň - stop zbyteč...
47III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
4325. Jarní sraz Velor...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama