Renovace koberců podlahy - Velorex 16/350 - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Renovace koberců podlahy - Velorex 16/350

autor: Ivoš11. 11. 2006Poznatkykomentářů: 3přečteno: 14325 xfoto: 20známka: 1

Téma, které je při dnešních renovacích trochu na okraji zájmu, avšak při podrobném prozkoumání mnoha původních dochovaných strojů se objevují detaily, které svojí zvláštností podbarvují účelovost tehdejší technologie výroby.

Nedílnou součástí dvoudílné, dřevěné podlahy jsou gumové koberce, které se dodávaly, jako třídílná sada a to ve dvou designových provedeních. Jemná celoplošná drážka, nebo střídavě silná a tři slabé( obr. 1,2,3,4 ).

První ze třech dílů o rozměrech se přibíjel tvrdými, tzv. sedlářskými hřebíčky, namodralého odstínu, které se vyznačovaly velmi tenkou, malou hlavou, která při zatlučení splývala s gumou.

Dle původních dochovaných strojů se k přibití tohoto dílu používalo 14-16 těchto hřebíčků s rozestupem cca 10-15cm.

Teprve až na tento přibitý koberec se montovaly pedály, brzdový spínač, pružinový můstek a spodní držák baterie (kastlík). Zde je nutné se zmínit, že se pedály přišroubovávaly skrze dřevěnou podlahu a to paradoxně zespodu nastrčenými šrouby M8, na které se pedály nasadily a dotáhly maticemi.

Právě naopak tomu bylo u pružinového můstku, kde se šrouby zasunovaly ze strany můstku a utahovaly maticí na spodní části podlahy. Druhý, prostřední koberec o rozměrech cca byl volně ložený, po obvodě obšitý koženkou, která měla barevné provedení dle odstínů, které se u Velorexe používaly.

V tomto koženkovém lemu byl v přední části všitý svářecí drát, který se vytvaroval do oblouku a tím zajistil pevnou klenbu, aby koberec neležel přímo na vratných pružinách pedálů a elektroinstalaci.

Třetí z koberců, úzký pruh o rozměru spojuje a utěsňuje hlavní podlahu s podlážkou podsedadlovou, kde jsou tyto rozděleny trubkovým rámem. Tento díl je přibit opět sedlářskými hřebíčky v počtu 12 ks a to tak, aby se uprostřed vytvořil mírný oblouk , kde prochází elektroinstalace, zadní brzda, plyn, náhon tachometru, benzinová trubka, případně spojkový systém.

Oba díly podlahy jsou pevně spojeny s bočními prahy. Ty jsou tvořeny koženkou, která je z venkovní strany přibita ke spodní části dřevěných podlah tzv. lepenkovými hřebíčky (krátkými s velkou hlavou a to v odstupech cca 10cm.

K vrchní straně podlahy je koženka přibita již výše zmiňovanými malými sedlářskými hřebíčky a to velmi hustě, cca po třech centimetrech , po celé vnitřní straně

. Důvodem je dosažení kvalitního vypnutí koženky. Tyto hřebíčky jsou překryty samostatným proužkem z koženky (evidentně z estetického důvodu), který je fixován již jen několika hřebíčky s rozestupem větším, jak 10 cm.

S odstupem téměř čtyřiceti let se jeví tato technologie, jako velmi zdařilá a účelová, neboť takto sestavená podlaha působí velmi kompaktním i praktickým dojmem.

Stoupencům Velorexe : Ivan Věžník


Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 1, Známka: 1


Komentáře (3)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

Material na gumovu podlahu...Material na gumovu podlahu...
AUTOR ČLÁNKŮPepo
Prave stojim pred ulohou, rekonstruovat Velerex 16/350. Moze mi niekto poradit kde by som mohol kupit vhodny material na gumovu podlazku, resp. kto ho vyraba? Moze to byt v SR alebo CR, to je jedno. Dik. Pepo

Posláno 24.12.2006 v 13:40

"koberec" na podlahu"koberec" na podlahu
REGISTROVANÝ UŽIVATELcupe435877569
Dobry clanok, ako to bolo u 250-tiek?
Ja som len nasiel zvysky gumy, ktora mala po celej dlzke rovnaku vzorku, aj ked uz je dost vysuchana.

Posláno 24.11.2006 v 05:38

kobercekoberce
AUTOR ČLÁNKŮZdendaOsobní WWW stránkawww.coatlic.com/velorex/index.php
Skvělý článek, škoda že nebyl na světě když jsem renovoval 16/175 -tam jsem s tím dost zápasil. Teď koukám že jsem to měl mít stejně trochu jinak

Posláno 14.11.2006 v 19:24


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

139XII. Film Fest Velor...
134Jarní Boskovice č 26...
105MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
78Převodovky ve Velore...
67Maďarsko 2010 aneb s...
66Zapalování a seřizov...
59Vrchní, prchní! Velo...
56XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
56III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
56Kampaň - stop zbyteč...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama