Velorex Milana Davida - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Velorex Milana Davida

autor: Vlasta26. 5. 2003Zajímavostikomentářů: 0přečteno: 13222 xfoto: 5známka: -


Nejezdí zas tak pomalu, aby brzdil ostatní. I rychlá auta však srovnávají rychlost s jeho osmdesátkou. Dlouho nepředjíždějí. Se zaujetím si prohlížejí záda loňské vícemiss velorexů, jejiž majitelem je Milan David z Humpolce.

Pořídit si Velorex bývávala kdysi z nouze ctnost a později recese. V devadesátém roce zvolil Milan David možnost druhou. Dva roky opravoval s kamarády trosku Velorexu, aby z něj udělal průhlednou krasavici. Obvyklý "montgomerák" z hnědé koženky totiž nahradil průsvitnou fólií. S takto oděnou dámou pak vyjel do světa. Do Saint-Tropez a pak dál přes celé Španělsko až ke Gibraltaru a zpátky přes portugalsko. Šokoval motoristy. Na parkovišti v Pařiži nad nadrákem kroutil hlavou Japonec. Kolik to jede? ptal se. Stovku z kopce, ale má to čtyři rychlosti dopředu a čtyři dozadu. Tomu Japonec nevěřil a vsadil se o bednu šampaňského. Pak ji spolu vypili...

Velorex se dostává s padesátiletým zpožděním tak, kam ho jeho konstruktéři - bratři František a Mojmír Stránští - ve čtyřicátých letech chtěli dostat. K mladým lidem. Ctitelé "veloušů" mají svůj klub, své srazy, své soutěže a svoje webovské stránky.

A majitel tiskárny v Humpolci Milan David - stejně jako mnozí další - nekonečně vášnivého koníčka. Průsvitná krasavice mu nestačila. Kdosi z harleyářů ho vyhecoval, aby dodal svému Velorexu trochu drsnosti. Trvalo to dva roky. Potla se s Mojmírem Stránksým, probrali spolu konstrukční možnosti. Hadrák F 1 byl na světě. Má speciální kyvnou vidlici s kolem z formule 1. Letos prvního května vyrazil na silnici a dodneška ujel 4500 km. Tím plány nekončí. Jeho nadrák má dunět motorem hondy 750 a přední kola budou snad někdy mírnit kotoučové brzdy.

Velorex jezdí v mnoha zemích Evropy - nejen Bulharsku, Německu a Maďarsku, kam se vyvážel. Má své majitele i ve Švýcarsku, Belgii a jednoho také ve Spojených státech amerických. Přes oceán by se svým Hadrákem F1 rád vyrazil i Milan David. Jet arizonskou krajinou...To je sen!

Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

nehodnoceno


Komentáře

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

K tomuto článku nebyly vloženy žádné komentáře.

Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

126Jarní Boskovice č 26...
117POTKALI SE U KOLÍNA
87MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
69Zapalování a seřizov...
67Převodovky ve Velore...
55Vrchní, prchní! Velo...
52Kampaň - stop zbyteč...
51Maďarsko 2010 aneb s...
47III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
42Přívěsný vozík Velor...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama