Velorexem kolem republiky - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Velorexem kolem republiky

autor: Milan Kubeček15. 10. 2003Povídkykomentářů: 3přečteno: 9425 xfoto: 4známka: -

Začátkem léta roku 2000 se vydala posádka Velorexu 16/250 (se startérem!) rok výroby 1957 ve složení: řidič Milan Kubeček ml. a spolujezdec Jana Lelková na cestu kolem naší vlasti. Putovali 7 dní (tzn. za týden), drželi se co nejblíže hranice a naměřili celkem ujetých 2 453 kilometrů. A kdo alespoň trošku zná naši republiku, tomu snad poví více níže uvedený itinerář…

úterý 13.6.2000 DEN PRVNÍ


Je 10 hodin a my konečně vyjíždíme s plnou nádrží, spoustou náhradních dílů a sluníčkem nad hlavou z vísky Velké Poříčí nedaleko Náchoda na vysněnou cestu. Projíždíme Deštné v O.H., Mladkov a Staré Město. Cesta ubíhala dobře do doby, kdy nás u Ramzové zastavili příslušníci PČR. Po dvaceti-minutové debatě, že nemáme přilby, jsme vyrazili dále - Lipová, Javorník, Osoblaha. Všem vřele doporučujeme okresní silnici mezi obcí Hrozová a Městem Albrech-tice - 15 km = 1 hodina jízdy po polní cestě !!! (viz foto vpravo). Ve 21 hodin jsme dorazili do místa našeho prvního přenocování - autokempu v Hradci nad Moravicí. Za tento den jsme ujeli 371 km.

středa 14.6.2000 DEN DRUHÝ

Vyjíždíme v 9:30 hodin, sluníčko už svítí a tak nic nebrání zastavit v Hněvicích a Sudici na vyfotografování kostela, v obci Šunychl čápů a z Petrovic u Karviné si odvážíme razítko přímo z místní lékárny (v průběhu celé cesty si necháváme dávat razítka do itineráře, abychom měli doklad, že jsme na dotyčném místě opravdu byli). Po obědě jsme dojeli až do Třince - nejšerednějšího města na naší cestě - všude smog a světlí Rómové. Odpoledne jsme v Mostech u Jablůnkova přejeli hranice na Slovensko, kde nás přivítala průtrž mračen s kroupami a bouřka. Nebylo kam se schovat, ale to už bylo za chvíli stejně jedno … V Makově jsme se vrátili zpět do Česka. Ale okolnosti nám nepřáli. U města Brumov - Bylnice nám vypadl kolíček od řadícímu segmentu a k tomu ještě prasklo spojkové lanko - a bouřka se blížila. Pomohli jsme si náhradním drátem do kola a na dvojku dojeli do nejbližšího kempu v Bojkovicích - dnes jsme ujeli celkem 318 km.

čtvrtek 15.6.2000 DEN TŘETÍ

Brzy ráno jsme zajeli do místního ZD Bojkovice a opravili našeho chrousta. Mohli jsme pokračovat v cestě přes Starý Hrozenkov, Strání, Strážnici, Rohatec, Hodonín, Tvrdonice, Lanžhot, Břeclav,Valtice, Sedlec (tam jsme si dali oběd), Mikulov, Hevlín, Šatov, Znojmo, Vranov nad Dyjí, Slavonice až do Nové Bystřice. Počasí bylo zamračené a foukal studený vítr. Ani dnes nám nebylo přáno. Večer ve 21 hodin (pršelo, zima a foukal vítr) jsme přijeli do autokempu na Osice - bylo zavřeno! Využili jsme tedy "cimrfrajtu" a po ujetých 384 km usnuli jak zabití.

pátek 16.6.2000 DEN ČTVRTÝ

I tento den bylo stále zamračeno a zima ještě větší než předchozí den - naštěstí se k polednímu vyjasnilo. To jsme projeli obcemi Nový Vojířov, Staňkov, České Velenice, Nové Hrady, dobrá Voda, Pohoří na Šumavě, Horní Dvořiště a dorazili až k Lipnu - na přívoz ve Frymburku. Za chvíli připlul trajekt - a museli jsme se začít smát. Měl totiž nájezd jen pro dvoustopá vozidla ! Převozník byl ale pohotový, přinesl prkno (první foto na další stránce) a tak nic nebránilo pokračovat dle vytyčeného plánu přes Horní Planou, České Žleby, Kvildu, Železnou Rudu až do autokempu Babylon u České Kubice. Tam jsme se uložili nedaleko našeho oře, který měl dnes v kolech 384 km.


sobota 17.6.2000 DEN PÁTÝ

Ráno po běžné údržbě Velorexu vyjíždíme vstříc novým zážitkům - počasí naštěstí umoudřilo. Jedeme podél německých hranic obcemi Lísková, Železná, Rozvadov, Stoupa, Branka, Broumov, Mýtina, Sv.Kříž, Pomezí nad Ohří, Aš, Hranice, Vojtanov, Plesná, Kraslice (zastávka na oběd), Potůčky a k vidění jsou tu pouze "najtkluby", šlapky, spousta trpaslíků a nový hit - "mimozemšťané". K večeru se stáčíme od hranic na prohlídku Karlových Varů, kde jsme nejen zakotvili na noc, ale také zavzpomínali na film "Vrchní, prchni!". Toho dne to spočítal tachometr na 347 km.

neděle 18.6.2000 DEN ŠESTÝ

Ráno bylo krásné - sluníčko svítilo a pálilo. Hned po ránu nás čekalo stoupání na Boží Dar a dále na Klínovec (1244 m.n.m.) - nevyšší místo na naší cestě (fotka vpravo). Odtud do obce Vejprty, Chomutov, Kalek, Brandov, Český Jiřetín, Cínovec, Dubí, Krupka (pausa na oběd), dále pak do obce Petrovice, Hřensko, Kopec, Mikulášovice, Severní, Jiříkov, Varnsdorf, Krompach, Hrádek nad Nisou, Kunratice, Frýdlant, Boleslav, Dětřichovice. Večer, po delším bloudění, jsme dorazili do chatové osady Světlo, ve které jsme se tu noc utábořili. Ten den jsme měli v celém těle nadrnčených rovných 411 km.

pondělí 19.6.2000 DEN SEDMÝ

Trochu jsme si přispali - vyjíždíme až v 10:00 hodin. Dnes je finální den, čeká nás vyhlídková jízda po Jizerských horách. V itineráři odškrtáváme obce Harrachov, Vrchlabí, Janské Lázně, Žacléř, Petříkovice, Chvaleč, v Teplicích nad metují si dáváme oběd a pokračujeme dále přes Meziměstí, Broumov a Vysokou Srbskou. V 17:25 hodin jsme dorazili do vytouženého cíle - do Velkého Poříčí nad Metují. A jsme doma - dnes ujeto 238 km.
Milan Kubeček a spol.

A ještě pár poznámek na konec:
- za volantem jsme strávili rovných 63 hodin a 15 minut při průměrné rychlosti 38,8 km/h
- vezli jsme cca 120 kg nákladu, přesto byla průměrná spotřeba na celé akci 4,02
 

Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

nehodnoceno


Komentáře (3)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

Se startérem?Se startérem?
Venca
Díky za fota.Zkusím se jimi inspirovat.

Venca

Posláno 14.03.2004 v 21:07

Se startérem?Se startérem?
Venca
Mohl bych vidět Vaše řešení startéru na stránkách?Opravdu mne to velice zajímá.
Předem děkuji Venca

Posláno 11.03.2004 v 17:27

Re: Se startérem?Re: Se startérem?
AUTOR ČLÁNKŮVlasta69929881Osobní WWW stránkawww.vavru.cz
Venco, bohuzel nejsem s Milanem Kubeckem v kontaktu.

Ale jinou 250 s originalnim starterem ma Roman Olexa. Dokonce s timto strojem vyhral renovaci roku na srazu v Lipnici roku 2003.

Prikladam dve fotky, ktere jsou z clanku Lipnice 2002 - viz Clanky/Reportaze ze srazu - Lipnice 2002

Posláno 11.03.2004 v 17:50


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

152Jarní Boskovice č 26...
101POTKALI SE U KOLÍNA
92MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
73Převodovky ve Velore...
72Zapalování a seřizov...
61Kampaň - stop zbyteč...
60Vrchní, prchní! Velo...
52Maďarsko 2010 aneb s...
51Přívěsný vozík Velor...
4825. Jarní sraz Velor...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama