Vývozy a osvědčení - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Vývozy a osvědčení

autor: Beton27. 1. 2015Infokomentářů: 10přečteno: 7771 xfoto: 0známka: -

Převzato ze stránek Národního technického muzea http://www.ntm.cz/.


Dne 25. února 2004 vstoupil v platnost zákon č. 80/2004 Sb., kterým se mění původní zákon č. 71/1994 Sb., o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty, ve znění zákona č. 122/2000 Sb.. Vstupem České republiky do Evropské unie platnost tohoto zákona nekončí. I nadále je třeba, aby předměty kulturní hodnoty při vývozu z území České republiky byly doloženy příslušným osvědčením k vývozu. Nová úprava zákona zavádí zcela nově vývoz předmětů kulturní hodnoty na dobu určitou, určený zejména pro případy výjezdu historických vozidel či motocyklů do zahraničí. Novela rovněž nově stanovuje, že žádost o vydání osvědčení podává výhradně vlastník předmětu a současně určuje oborovou a místní příslušnost odborných organizací, které osvědčení vydávají. Národní technické muzeum je pověřeno vydávat osvědčení pro předměty z oboru vědy, techniky a průmyslu.

    Předměty kulturní hodnoty z oboru vědy, techniky a průmyslu:


  • motorové a nemotorové silniční, kolejové, letecké a lodní dopravní prostředky i nekompletní starší 50 let
  • časoměrné a astronomické přístroje a zařízení starší 70 let *
  • zařízení pro záznam, zpracování, přenos nebo reprodukci obrazu, zvuku, dat a informací starší 50 let
  • polygrafické a kancelářské stroje, tiskové formy starší 50 let
  • tiskové formy k průmyslovému potisku textilií starší 50 let
  • domácí a spotřební technika starší 70 let
  • energetické a hnací stroje starší 80 let
  • výrobní stroje a zařízení starší 80 let
  • vědecké a technické přístroje a zařízení starší 80 let
  • návrhy, prototypy a individuální nebo malosériové realizace pro průmyslovou výrobu starší 50 let
  • originální náčrty, kresby, výkresová dokumentace a modely z oblasti
  • vědy, techniky a architektury (**) starší 50 let
  • stejnokroje, znaky a odznaky (*) do roku 1950 včetně
  • dokumentační materiál a osobní památky, vztahující se k významným osobnostem z oborů vědy, techniky a dopravy (**)


(*)

Jedno osvědčení pro takto označené předměty lze vydat i na jejich soubor. Žádost musí být opatřena fotografiemi, z nichž lze identifikovat jednotlivé předměty. Nedílnou přílohou žádosti musí být seznam předmětů, tvořících soubor, s uvedením příslušných identifikačních údajů.

(**)

Jedno osvědčení pro takto označené předměty lze vydat i na jejich soubor. Žádost nemusí být opatřena fotografiemi. Nedílnou přílohou žádosti musí být seznam předmětů,tvořících soubor, s uvedením příslušných identifikačních údajů, umožňujících rozlišení předmětů tvořících soubor. Poznámka: Není-li uvedena cena tržní, jedná se o předměty kulturní hodnoty bez ohledu na cenu.

Územní působnost NTM dle místa trvalého pobytu či sídla vlastníka:



hlavní město Praha
Středočeský kraj
Jihočeský kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královéhradecký kraj
Pardubický kraj



Žádost o vydání osvědčení k trvalému vývozu nebo k vývozu na dobu určitou předkládá vlastník Národnímu technickému muzeu ve čtyřech stejnopisech označených A, B, C a D pro každý předmět (trvalý vývoz z území ČR - SEVT 30 990 01 a vývoz na dobu určitou z území ČR - SEVT 30 990 2). Každý ze čtyř stejnopisů vlastník řádně vyplní na stroji nebo hůlkovým písmem v oddílech jemu určených (přední strana tiskopisu). Vyplněné údaje musí být identické, úplné a čitelné. Ke každému stejnopisu přiloží (prosíme nenalepovat) dvě fotografie (shodné na stejnopisu A, B, C a D) o velikosti 9×13 cm (pohled přední a zadní strany předmětu, resp. bočních stran u motocyklů a předo-bočního a zado-bočního pohledu u vícestopých dopravních prostředků). Žádost je vhodné doplnit identifikační dokumentací předmětu, například xerokopií technického průkazu u motorových vozidel. Rovněž prosíme žadatele o poskytnutí kontaktních údajů (e-mail, telefon) pro případné doplnění identifikační dokumentace.

Osvědčení k vývozu na dobu určitou lze vydat nejdéle na 5 let. Jsou vydávána bezplatně a mohou sloužit jak k jednorázovému vývozu, tak k vývozům opakovaným. Vlastník předmětu je povinen ve lhůtě 15 dnů po uplynutí doby platnosti osvědčení odevzdat stejnopis D odborné organizaci, která osvědčení vydala. V případě, že se vývoz neuskutečnil, vrací organizaci ve stejné lhůtě stejnopisy B, C a D. POZOR, při nedodržení těchto zákonných povinností hrozí udělení pokuty až do výše 20.000,– Kč.
Osvědčení k trvalému vývozu platí po dobu 3 let ode dne jeho vydání a poplatek za jeho vydání činí 500,– Kč.
Osvědčení nemohou být nahrazena posudky soudního znalce. Posudek tedy nemůže být znalcem vepsán do tiskopisu.
Vlastník může k vykonání všech úkonů spojených s vývozem předmětu kulturní hodnoty zmocnit třetí osobu. Plná moc však musí být opatřena úředně ověřeným podpisem vlastníka.
Je-li vlastníkem fyzická nebo právnická osoba, která nemá na území ČR trvalý pobyt nebo sídlo, je žádost předložena místně příslušné odborné organizaci dle místa, kde se předmět kulturní hodnoty nacházel v době jeho nabytí. Jestliže místní příslušnost nelze určit, je možno žádost předložit kterékoli oborově příslušné organizaci.
Do působnosti tohoto zákona nespadají předměty prohlášené za kulturní památku dle zákona č. 20/1987 Sb. ve znění pozdějších předpisů, ani předměty, které jsou součástí sbírek zařazených do Centrální evidence sbírek dle zákona č. 122/2000 Sb. O povolení k vývozu těchto předmětů je třeba žádat přímo Ministerstvo kultury ČR.
Žádosti lze zasílat doporučeně na adresu

Národní technické muzeum, oddělení vývozů, Kostelní 42, 170 78 Praha 7

NTM vyřizuje žádosti o vydání osvědčení pro předměty kulturní hodnoty v zákonné lhůtě 21 kalendářních dnů ode dne jejich obdržení. Zpracované žádosti si žadatelé (vlastníci), příp. osoby jimi zmocněné vyzvednou osobně proti podpisu v NTM nebo jim budou po vzájemné dohodě zaslány na dobírku proti zákonem stanovenému poplatku 500,– Kč. Osoba zastupující žadatele je při jednání s NTM povinna tuto skutečnost doložit úředně ověřenou plnou mocí.
Je-li žadatelem cizí státní příslušník s trvalým pobytem mimo území České republiky, současná praxe bohužel neumožňuje zaslat vydané osvědčení na dobírku do zahraničí. Takový žadatel má proto možnost vyzvednout si jej osobně v Národním technickém muzeu po zaplacení zákonného poplatku v pokladně ekonomického oddělení muzea.

Informace získáte na e-mailové adrese export@ntm.cz

Tento žadatel (vlastník) může rovněž zmocnit (v českém jazyce s úředně ověřeným podpisem vlastníka) osobu s trvalým pobytem na území ČR k převzetí jemu vydaného osvědčení. Náhradní možností je zaslání požadovaného poplatku (500,– Kč = cca 20 EUR) prostřednictvím šeku vystaveného na Národní technické muzeum v Praze, spolu s uvedením adresy muzea nebo prostřednictvím bankovního účtu žadatele formou peněžního převodu. V takovém případě žadatel hradí veškeré bankovní poplatky související s peněžním převodem ze zahraničí. Číslo bankovního účtu muzea spolu s variabilním symbolem zmíněného převodu Vám sdělíme prostřednictvím e-mailové adresy export(zavináč)ntm­.cz. Vydaná osvědčení Národní technické muzeum zašle doporučeně na adresu žadatele v zahraničí po proplacení šeku, či po připsání platby na bankovní účet. Tento postup musí být ovšem předem s pracovníky NTM vykorespondován.

Způsob vývozu po vstupu do EU


Od 1. května 2004 byly s výjimkou letiště Praha – Ruzyně zrušeny hraniční celní přechody, osvědčení zde proto nebudou potvrzována (razítkována). Zákonná povinnost vyvážet do zahraničí předměty kulturní hodnoty pouze s vystaveným osvědčením se nemění, a to včetně sankcí vyplývajících z případného nedodržení zákona. Namátková kontrola celními orgány na hraničních přechodech, i mimo prostory hraničního přechodu však není vyloučena a dle dosavadních zkušeností se takové kontroly běžně provádějí. Vnitrozemskou celnici je třeba kontaktovat pouze v případě vývozu předmětů kulturní hodnoty mimo země EU. Takový vývoz podléhá i dalším, unijním předpisům. Jedná-li se o kulturní statek, je k vývozu z celního území Evropských společenství zapotřebí také standardní evropské povolení, které v souladu s §4 zákona č. 214/2002 Sb. vydává Ministerstvo kultury. Tiskopisy žádosti o vydání tohoto povolení jsou k dispozici v odboru ochrany movitého kulturního dědictví, muzeí a galerií Ministerstva kultury (Milady Horákové 139, Praha 6).
Potřebné formuláře lze stáhnout zde:
  • Osvědčení - trvalý vývoz
  • Osvědčení - vývoz na dobu určitou
  • (Myšleno pro jakýkoliv vjezd na území jiného státu třeba v rámci dovolené či pořádaného srazu.)
  • Zákon č. 71/1994 Sb.

    Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

    nehodnoceno


    Komentáře (10)

    Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

    Vývozy a osvědčeníVývozy a osvědčení
    REGISTROVANÝ UŽIVATELLišák
    Toto, to je byrokracie největší. Vždyť je to můj stroj, stát mi na to nedal tak mu je ......... po tom kam s tím jezdím. Za chvíli budeme vyplňovat výjezdní doložku. Demokracie

    Posláno 7.02.2015 v 20:51

    Re: Vývozy a osvědčeníRe: Vývozy a osvědčení
    AUTOR ČLÁNKŮBrťka343725581Osobní WWW stránkavelorexrudolf.webnode.cz/velorex-blog/pruziny-do-sedacek/
    no, do jisté míry to chápu.. ale řešil bych prodej a ne výjezd.... jenže oni ten prodej neumí pořešit, protože auto je dávno v cizině a pak si přeposílají doklady..... a i když zarazí doklady, tak vůz se předpokládám už nevrátí...... tak to řeší jednodušší cestou, která se ani mě nelíbí. Ale zapoměli na Schengen, takže když nejsou závory, tak je to asi o náhodě.......

    Je to stejné jako s těmi registry, tam je to také šikanozní, i když do jisté míry to chápu. Ale odlišoval bych letité věci a nové. Bohužel čím starší vůz, tím horší to bývá kolikrát s dořešováním různých přepisů. Sám vím o čem mluvím. A mohli to vyřešit v zákoně tak, že to vyřadí, ale pokud si to majitel pořeší, může si zažádat opět o přihlášení. Kdyby papaláši chtěli.... jenže zájem není z žádné strany. Je to čistící program a zajisté se jim to podaří. ale nebudu tu spamovat jiné téma...... .

    Jen PS: kdekdo koupil doklady, které nejsou na prodejce a snažil se to pak nejak pozhánět. Tohle nyní končí a vyřadí se toho myslím si nemálo......

    Posláno 7.02.2015 v 21:36

    Re: Vývozy a osvědčeníRe: Vývozy a osvědčení
    REGISTROVANÝ UŽIVATELLišák
    Ale to je právě ono, polopřevody, všechno by fungovalo, kdyby nebylo plno bordelářů a vše by se dělalo tak jak má, potom se k tomu přidají ňácí vyčůránci, kteří to jen zneužívají tak se to razantně utne a je konec. Podle mě jen dobře, protože kdo to nepřepsal do teď nebo se do teď k tomu neměl tak ať to zruší, sice některých strojů je škoda, ale času na to měli dost a ještě na to mají cca půl roku. Jestliže narazíš na inzerát typu dědictví tak s největší pravděpodobností tam bude ňákej problém. Prostě si lidé za to můžou samy. V tomhle státě se na všechno kašle a pak to takhle dopadá.
    A co se týče toho co tu píše Beton, to je jak za komunistů, přece mi stát, který ze mě ždímá prachy nebude přikazovat, jak mám nakládat se svým majetkem. Nakonec mi ještě bude přikazovat jakou má mít barvu koženka, jako kdysi jak se to tu řešilo. Je tu demokracie, svoboda, svodné rozhodování a Schengen, volný pohyb lidí a zboží.

    Posláno 8.02.2015 v 00:15

    Re: Vývozy a osvědčeníRe: Vývozy a osvědčení
    AUTOR ČLÁNKŮPeťass
    Nechci se s tebou přít o bordelářích a podvpdnících, ale je tu ještě jedna skupina která je tímto ohrožena, protože náš stát má vše ošetřeno. Touto skupinou jsou právě stroje co jsou jaksi technicky nezpůsobilé.
    Tedy u nás to je tak, že pokud nemáš STK nelze auto ani přehlásit na nového majitele ani dát do depozitu a tutíž zůstává v polopřevodu na dobu neurčitou tedy buď do udělání STK nebo do jistého data pak je s ním konec. Z toho důvodu jsem se na podzim zbavoval dokladů, nebyl jsem schopen do tohoto data uvést stroj do stavu aby prošel STK

    Posláno 8.02.2015 v 20:45

    Re: Vývozy a osvědčeníRe: Vývozy a osvědčení
    REGISTROVANÝ UŽIVATELHonza T.
    Tvrzení že bez STK nelze přihlásit na nového majitele je nesmysl !!
    Na přepážce ti sice většinou sdělí: k přihlášení je třeba technická a pojištění.
    Ale pravdou je, že stačí evidenční kontrola na STK tzv. na nepojízdné vozidlo, velký TP s odhláškou a pojištění.
    Na STK jsem dovezl kostru kde zkontrolovali číslo rámu aby souhlasilo s TP. Vystavili protokol o evidenční kontrole na nepojízdné vozidlo. S tím jsem zašel na dopravák kde zkontrolovali pojistku a provedli převod, vystavili nové RZ a rovnou uložili do depozitu.
    Naposledy jsem to absolvoval v prosinci 2014. Rozdíl proti minulosti byl v tom, že na STK chtěli abych s tím šrotem na vozíku nacouval na konec linky z důvodu vyfocení pro důkaz že kontrola proběhla. A poprvé chtěli vidět i motor stejného typu co je v TP, ale stačili jim samotné kartery, výr. číslo je nezajímalo. Teď mám hromadu času na dodělání.

    Posláno 8.02.2015 v 21:18

    Re: Vývozy a osvědčeníRe: Vývozy a osvědčení
    REGISTROVANÝ UŽIVATELHonza T.
    prosinec 2014 STK

    Posláno 8.02.2015 v 21:23

    Re: Vývozy a osvědčeníRe: Vývozy a osvědčení
    AUTOR ČLÁNKŮBeton605820940
    Sice to sem už nepatří , ale jen k tématu co je tu nakousnutej.
    Jjak píše Honza T. Se strojem na evidenčku a pak na přepis i bez STK. Dokonce ti vydají i malé OTP bez toho, aby jsi mel platnou STK. takhle jsem loni absolvoval ja přepis. Ještě jsem se paní na přepážce ptal jestli se nespletla když mi vydala OTP aníž bych měl STK platnou. Ona jen suše odpověděla že je jen na mě jestli bez platné STK pojedu a tím pádem není důvod nevystavit OTP.

    Posláno 8.02.2015 v 22:21

    Re: Vývozy a osvědčeníRe: Vývozy a osvědčení
    AUTOR ČLÁNKŮBeton605820940
    Ono jsou tu popisovány dvě možnosti žádost a to trvalej vývoz (například někam do muzea v zahraničí) ten se platí částkou 500 korun.Platnost tohoto povolení 3 roky. Druhá možnost je krátkodobý opakovaný vývoz (myšleno jen vjezd na území jiného státu třeba v rámci dovolené) tam se za vystavení povolení neplati nic. Platnost tohoto povolení je 5 roku. V obou případech se povolení musí vrátit nejpozději do 10 dnů po ukončení jeho platnosti jinak hrozí pokuta 20000kč.

    S přepisem a prodejem to nemá nic společného to se řeší jinak a stojí to i jiné peníze a nervy . Prostě nemůže si clověk "demokraticky" bez vědomí uřadů a hlavně nemalejch poplatku jen tak dělat co by se mu líbilo . Státní kasa prázdná ani pavouci v ní nejspíš už také nežijou . Tak je potřeba dřít chudej národ jak to jde. Ono nejspíš prodej veterána je už brán jako urcitej zdroj příjmu tak je potřeba z toho platit dan.

    Posláno 8.02.2015 v 07:56

    Re: Vývozy a osvědčeníRe: Vývozy a osvědčení
    REGISTROVANÝ UŽIVATELLišák
    Když si v létě zpomenu, že se pojedu vykoupat do Německa k jezeru, kdo mě zkontroluje, že mám toto osvědčení? Celní správa, nebo policie ČR nebo policie D. Tohle bych pochopil u veteránů, který mají zelený RZ, ale jinak to je to šikana. Jak to bude fungovat, kdo mi kde dá razítko, že jsem někam vyjel, nebo, že jsem se s tím vrátil zpět do ČR?
    Ono už samotné vyřízení tohoto nesmyslu bude zase porod, fotky, tísíce formulářů a dalších p..vin a hlavně plno času, který se dá využít lépe.

    Takže, kdyby v našem případě Velorexy shnily někde ve hnoji, tak to nevadí, že stát přijde o průmyslovou technickou památku. Jakmile to pilný človíček z hnoje vytáhne, investuje spoustu času a plno peněz, kde v každém dílu státu odvádí daň, tak automaticky stát v něm vidí podvodníka, který se chce obohatit. Tady člověk musí dělat bordel, devastovat co se dá, krást a nepracovat, potom se bude mít dobře. Píšeš to správně na chudý a poctivý lid musí být bič. Stát tady přišel o průmysl a plno technických památek, který se rozkradly a nikomu se nic nestalo, ale tobě dají pokutu, že pomalu zbankrotuješ a budou tě do smrti popotahovat, že jsi jel s hadrákem do Žitavy na nákupy bez povolení.

    Posláno 8.02.2015 v 11:27

    Na dovolenou  za hranice ČRNa dovolenou za hranice ČR
    AUTOR ČLÁNKŮBeton605820940
    Musím přiznat jakmile jsem na tuto zkutečnost narazil byl jsem docela zaskočen. Má neinformovanost by mohla bejt pro mě fatální jelikož stroj co s ním nejčastěji jezdím letos dosáhl padesáti roku. Po celou dobu jsem si říkal mám přeci normální doklady tak takové blbosti se mě tykat nebudou tak jsem po nich ani nepátral a ejhle týkají. Jelikož bydlím v pohraničí tak sem tam zajedu podívat se přes plot co se u přátel děje. Hloupé je že formát toho potvrzení není kompatibilní s formátem malého tp.

    Posláno 27.01.2015 v 16:49


    Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

  • Hlavní stránka
    Přehled článků
    Seznam autorů
    Top fotky
    Fotka dne
    Další fotky dne

    Info

    Celkem článků:842
    Celkem fotografií:9451

    TOP články

    139XII. Film Fest Velor...
    134Jarní Boskovice č 26...
    105MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
    78Převodovky ve Velore...
    67Maďarsko 2010 aneb s...
    66Zapalování a seřizov...
    59Vrchní, prchní! Velo...
    56XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
    56III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
    56Kampaň - stop zbyteč...

    Diskuse u článků

    Bylo fajn
    Všechny kostýmy vítá...
    Re: Čím přijet na 25...
    Uzavírka pro příjezd...
    Re: Výstava
    Výstava
    Výstava
    flux capacitor
    Vrchni Prchni Velore...
    Čím přijet na 25. Bo...

    Reklama