Nečekaný nákup - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Nečekaný nákup

autor: velorexmaniak20. 6. 2004Vaše strojekomentářů: 6přečteno: 16863 xfoto: 46známka: 2

Díky našim internetovým stránkám mě kontaktoval jistý pan doktor z Brna a nabídl mi Velorex. Jednalo se o model 16/350 z roku 1970, tedy dvoutlumičová hydraulika s dvouramenným volantem. Hadráka zdědil po dědečkovi, který s ním naposled jezdil před pěti léty. Stroj měl být v původním stavu a po několika zásazích prý pojízdný. Dotyčný lékař sice dal inzerát a ozvalo se mu asi patnáct zájemců, ale jeho zaujaly naše stránky natolik, že jej chtěl nejprve nabídnout nám...

Petr se pěkně projel a půjde z nás první spát
Petr se pěkně projel a půjde z nás první spát


Slovo dalo slovo a já vyrazil ve středu 9.6. z Prahy obhlédnout ten „stodolový poklad“. V Kolíně ke mně přisedl Petr a vyrazili jsme směr Morava. Vezeme s sebou vše potřebné k rozjetí hadraplánu: akumulátor, pneumatiky, duše, cívku, palivový kohout, brzdová lanka, kapalinu, pumpu, svíčky a další drobnosti. Na místo jsme dorazili někdy před půl osmou. V Pivonicích nás skutečně čekala stodola a v ní nebourané neshnilé vozítko s krásnou dávkou patiny. Vše je původní, bez zásahů, jen na levém okénku je přišroubované jakési zrcátko. Původní světlé plachty nesou trochu známky věku – nejvíce zadní boky a kapota, ale celkově je to velmi zachovalé. Dohustili jsme kola a tříkolku vytlačili ven na světlo boží. Brzdy fungují, kapalina v nádobce také nějaká je a zdá se, že spojkové válečky po létech nečinnosti pracují. Vyndali jsme svíčky a zapojili akumulátor. Benzín teče (nádrž je do poloviny naplněná pět let starým palivem), jiskru máme, dynamo točí. Zasunul jsem bošák. Motor se roztočil a po nějakých pěti šesti sekundách naskočil, jako by se nechumelilo…Neuvěřitelné!! Pan doktor docela zíral, jak jsme za deset minut dali vozítko jeho invalidního dědečka po tak dlouhé době do pohybu. Zkušební jízda jen potvrdila, že to bereme. Před dlouhou noční cestou domů ještě dotahujeme výfuková kolena. Čas 20:30 - odlétáme do Prahy. Za volantem se budeme střídat, uvidíme, jak hadrolet pojede. Po chvíli jízdy v Novém Městě na Moravě bylo třeba odstranit pecku na svíčce. Chudák motor, asi dostal po létech šok z toho, že najednou jede a rozvířil starý karbon v hlavě. Teď už můžu říci, že to byla jediná technická chyba za celých 160 km domů. V Havlíčkově Brodě děláme pauzu na benzince. Tankujeme a střídáme se u volantu. Je třeba vyřešit otázku jak hadráka dostat do Prahy a zároveň zanechat Petra v Kolíně.

Špičkový interiér
Špičkový interiér


Ukázalo se, jací kamarádi jsou velorexáři. Jeden telefonát připravil Erdu o spánek a taky Vlastík už byl skoro v pyžamu, ale neobrátili se k nám zády a vyrazili do Kolína pomoci. Jak by ne, vždyť jsme tým a jde o velorex! Po půlnoci jsme se všichni setkali v Kolíně u Shellu. I přes pokročilou hodinu znovu s kolegy prohlížíme zakoupený klenot. Petr se loučí a za volant usedá Vlasta. Jedeme mu s Erdou v patách.Vlasta je nadšen motorem, nikde neklesnul pod 70km/h. Tříkolka peláší jako drak. Kousek před Prahou zkouší stroj Erda. Také on je nadšen, dokonce prohlásil, že to jede lépe než jeho LUDVÍK. Do Kyjí jsme dorazili někdy kolem půl druhé v noci, čímž jsme tuto náročnou operaci zakončili.

Původní faktura a dodací list také nechybí
Původní faktura a dodací list také nechybí


Technický průkaz po prvním majiteli nám říká, že velorex dostane jméno STANDA. Mám k němu, původní OTP, fakturu od Svazu invalidů z 14.7.1970 ve výši 13 320,-Kčs a dodací list ze Solnice.

Tomáš Jaroň, červen 2004


Spokojený majitel v KolíněKapota má správnou patinuLožiska v původních bubnech sedí jak vyvložkované
Součást ručního ovládáníDochoval se i řidičák prvního a jediného majitele
Za posledních 34 let jsme TP nejvíce ušpinili my.
Uvnitř je vše jak má být.
Původní  díly, najeto něco přes 13 tis. km
Dočasný  azyl v  Kyjích.  Na 48 hodin bylo nutno zatížit nového STANDU jinou kostrou

Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 1, Známka: 2


Komentáře (6)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

TomášTomáš
AUTOR ČLÁNKŮHonzaBK
To víš Tome že se nezlobím, kurnik, ale že mě něco takového nepotká, aby mě někdo nabídnul nějakej takovej kousek. Vono i tu renovaci té Felicie jsem dělal moc a moc hodin. U Felicie jsem to počítal, u Velorexe ne a na Felicii jsem dělal cca 1100 hodin a klempíř dalších cca 110 hodin a kolik času to dělal lakýrník to nevím. No ale je dobře, že to nedostal do ruk někdo, kdo by to rozřezal na nějakou úpravu a pod. Myslým, že Velorex je v jedněch z nejpovolanějších rukou!! Velorexům zdar!! A k tomu ježdění na srazy a pod. Felicií. Aspoň někdo ty neposlušný nepojízdný "mršiny" měl kdo odtahovat - viz loňský čundr a jindy.

Posláno 22.06.2004 v 07:04

Krásný patinákKrásný patinák
AUTOR ČLÁNKŮMila_307256476668
Tomáši ty máš štestí, nádherný patinák -v-
Všimnul jsem si že se na většině původních plachet strojů trhá předek kapoty, budu teď oblékat tak si na to šponování musím dát pozor.

Posláno 20.06.2004 v 21:19

Re: Krásný patinákRe: Krásný patinák
AUTOR ČLÁNKŮraticate324671481Osobní WWW stránkawww.hydrant-rock.com
hmmmmmmm, souhlas

Posláno 21.06.2004 v 22:32

Praha - MoravaPraha - Morava
HonzaBK
No jo pražáci nám vykupují Velorexy na Moravě. No prostě Pragocentrismus!!

Posláno 21.06.2004 v 07:19

Re: Praha - MoravaRe: Praha - Morava
Tomáš
1) Děkuji za příspěvky k textu ze kterých vyplývá, že se hadrák asi líbí... Příspěvky od rýpavých Blanenšťáků, kteří ani po mnoha letech nedovedou na sraz Velorexů přijet jinak než "plechovou" felicií (byť tou starou) mě nemohou nijak namíchnout.
2) Pražáci se píše s velkým "P" zatímco pragocentrismus s malým "p"!

P.S.: Honzíku Šustáčku, doufám, že se nezlobíš, je ti doufám jasné, že to tak vážně nemyslím

Posláno 21.06.2004 v 20:15

Re: Praha - MoravaRe: Praha - Morava
AUTOR ČLÁNKŮVlasta69929881Osobní WWW stránkawww.vavru.cz
Blanenšťáci už jezdí na srazy take ve Velorexech...

Za pár dnů tu bude Honzův hadrák představen.

Posláno 21.06.2004 v 20:18


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

137Jarní Boskovice č 26...
135XII. Film Fest Velor...
101MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
77Převodovky ve Velore...
67Zapalování a seřizov...
66Maďarsko 2010 aneb s...
59Vrchní, prchní! Velo...
57III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
56Kampaň - stop zbyteč...
55XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama