Koženky - rozšířeno - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Koženky - rozšířeno

autor: Vlasta2. 11. 2005Poznatkykomentářů: 4přečteno: 47046 xfoto: 12známka: 1.5

Velmi děkuji lidem, kteří mi zaslali vzorky koženek pro tento článek. Jedná se o Filipa Vavřínka, Pavla a Petra Jaroše, Zdeňka Říhu, Luďka Brože.
Jsou mezi námi tací, kteří chceme svého hadráka zrenovovat do co možná největší originality. Jak už tomu ale často bývá, výchozí stav k renovaci je takový, že hadrák má neoriginální kola, shnilou kostru, sedačku z autobusu a... neoriginální koženku, pokud váš stroj ovšem není dokonce oplechován či olaminován.

A právě pomoc při hledání, jakáže vlastně koženka na můj stroj z toho a toho roku patří, doufám naleznete v tomto článku. Během mé velorexářské praxe jsem nasbíral vzorky prokazatelně originálních koženek. Pokud zde v článku umístím koženku, o které není na 100% jisté, že je originál, tak to u ní bude napsáno.

Faktem je, že na Velorexy a Oskary se používalo mnoho druhů koženek. Koženky se liší barvou, tloušťkou a ohebností. Proto u vzorku vždy skenuji rub i líc. Vzorník v tomto článku tedy slouží k tomu, abyste mohli podle roku výroby svého stroje, o němž netušíte jakou originální koženku má mít, přiřadit prokazatelně originální koženku ze stroje, který je ze stejného období jako váš hadrák.

Budu velmi vděčný všem velorexářům, kteří mi pomůžou sbírku originálních koženek rozšiřovat. Pomoci můžete tak, že mi poskytnete vzorek originální koženky z vašeho stroje. Úplně postačí vzorek o velikosti 3 x 5 cm. Ideálním případem by bylo zaslat vzorek poštou v obálce. V nejhorším případě postačí poslat přímo oskenovaný vzorek jako obrázek v e-mailu. Zaslání poštou je lepší ze dvou důvodů. Prvním důvodem je to, že se při skenování mírně zkreslí struktura a barva koženky a když budou všechny vzorky skenovány na jednom skeneru, bude odchylka srovnatelná. A druhým důvodem je to, že bude pak možné sbírku originálních koženek vystavovat kompletní při různých příležitostech (výstavách, srazech). Pokud máte zájem pomoci, kontaktujte mě na e-mail kozenky@velorexy.cz.

1952
Vzorek č. 14 pochází z Os-Kara (vysokého čumáku) Roberta Němce. Na vzorku si můžete všimnout jak zub času změnil zelenou barvu na téměř hnědou. Část se zachovalou barvou se nacházela pod lemem v místě, které bylo chránění před sluněčními paprsky a povětrnostními vlivy.

1953
Vzorek č. 5 pochází z mého Os-kara 53 (krátká střecha). Byl nalezen "muzejníky" Luďkem Brožem a Jindrou Kynzlem při jeho ohledávání zespodu na podlaze. Tato koženka je podobná "běžné" pískové kožence, která patří na Velorex 16/350. Avšak má odlišný vzorek, je zabarvena více do žluta (třiapůlová písková koženka má narůžovělý nádech) a je tlustší. Barva lemu není zatím objasněna.

Vzorek č. 5. Rok 1953.
Vzorek č. 5. Rok 1953.


1956
Tento vzorek č. 1, který pochází z mého Oskara 16 jsem zachránil na poslední chvíli, když jsem se chystal veškerý "odpad" vyvést na skládku. Jasně je vidět, že tato koženka se velmi liší od současné běžně dostupné hnědé koženky. Je slabší, má jinou strukturu a barva je výrazně tmavší. Koženka byla v kombinaci s nažloutlým (původně asi bílým) lemem.

Vzorek č. 1. Rok 1956.
Vzorek č. 1. Rok 1956.


1957
Vzorek č.8 mi poskytl Filip Vavřínek. Pochází z chotusické burzy. Vzorek byl nalezen mezi víčkem a nádrží.

1958
Vzorek č. 4 pochází z dvěapůle, na kterou jsme se jeli podívat s Mílou Tůmou a já jsem ho potají ukořistil. Velorexe (mimochodem s pravostranným řízením) jsme nakonec nekoupili, ale vzorek utržený z přední kapoty mi zůstal. Koženka má našedivělou barvu a je tlustší než vzorek č. 1 z mého Oskara 16. Stejný druh koženky má na své Originálce Tomáš Jaroň, podívat se můžete zde v Garáži. Dobře patrné je to na této fotografii. Na obrázku můžete vidět, že se koženka vyskytovala s tmavě hnědým lemem.

Vzorek č. 4. Rok 1958.
Vzorek č. 4. Rok 1958.


1962
Vzorek č.12 mi poskytl Petr a Pavel Jaroš. Jedná se o originální koženku z jejich třistapadesátky.

1963
Vzorek č.13 pochází z mého Velorexe 16/175. Bohužel se plachty nedochovaly do takové míry, aby se podařilo zjistit barvu lemu.

1966
Vzorek č.7 mi poskytl Filip Vavřínek. Pochází z jeho Velorexe 16/350.

1969
Vzorek č.6 pochází z mého prvního hadráka - Velorex 16/350 rok výroby 1969. Toto je klasická písková koženka. Bohužel díky skeneru není vidět její narůžovělou barvu. Tento vzorek tlel několik let na dešti, takže rub je silně znečištěn. Tato koženka je tenčí než vzorek č.5. Opět se vyskytovala v kombinaci s tmavě hnědým lemem.

Vzorek č. 6. Rok 1969.
Vzorek č. 6. Rok 1969.


1970
Vzorek č.11 mi poskytl Filip Vavřínek. Pochází z chotusické burzy. Prodávající tvrdil, že je zaručeně z roku 1970.

2002
Vzorek č. 2 je naprosto nejběžnější koženka, kterou bylo do nedávna možno sehnat. Je to klasická čokoládově hnědá koženka, kterou mají ve svých nabídkách současná čalounictví. Koženka je ze všech vzorků nejtenčí a také nejsnáze ohýbatelný (ale to bude patrně dáno tím, že koženka je nová a nestačila ztvrdnout díky povětrnostním vlivům). Nejčastěji se koženka vyskytuje s černým lemem. Já mám do této koženky oblečeného Velorex 16/350 i Oskara 16.

Vzorek č. 2. Rok 2002.
Vzorek č. 2. Rok 2002.


Nezařazeno
Vzorek č. 3 pochází také z mého Os-kara 53 (krátká střecha). Patrně se nejedná o originální koženku. Podobnou zelenou koženku jsem viděl na Velorexu 16/350 Petra Jaroše. Petr tvrdí, že jeho zelená koženka je originál. Takže pozor! Vypadá to, že písková koženka není jediným správným oblečkem pro třiapůle.

Vzorek č. 3. Nalezeno na Os-karu 53. Partně není originál.
Vzorek č. 3. Nalezeno na Os-karu 53. Partně není originál.


Vzorek č. 9 je střechovice, kterou mi poskytl Filip Vavřínek. Bohužel k tomuto vzorku nic bližšího nevím.

Vzorek č. 10 je střechovice, kterou mi poskytl Filip Vavřínek. Bohužel k tomuto vzorku nic bližšího nevím.


Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 2, Známka: 1.5

Známkovat mohou jenom přihlášení uživatelé


Komentáře (4)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

zelená koženkazelená koženka
REGISTROVANÝ UŽIVATELmates
Nevíte někdo jaké je přesné označení koženky tmavého odstínu zelené jaký byl původně na OSKARU 54 a kde ji sehnat? Byl jsem přímo ve výrobně Techno soft v Chropini, kde mi nabídli na výběr asi ze čtyř druhů. Nejpodobnější originálu (soudím podle velorexů na srazech a fotek) mi připadla tato ozn. ( PK 712/5374/062/R15 ) ale ani u ní si nejsem jistý (vypadá trochu jedovatě) děkuji

Posláno 2.10.2005 v 17:22

Re: zelená koženkaRe: zelená koženka
AUTOR ČLÁNKŮVlasta69929881Osobní WWW stránkawww.vavru.cz
Přiznám se, že jsem ještě nevidel Oskara 54 s tmavě zelenou koženkou. Viděl jsem pouze několik original oblečených kusů...ale všichni byli v hnědé...

Posláno 2.10.2005 v 20:57

Re: zelená koženkaRe: zelená koženka
AUTOR ČLÁNKŮMeloun
Nejsem si jist, ale ročník 54 má snad Jirka Řezník, je to zelený velorex po renovaci, ale nevím jestli ta zelená je originální... zajisté však vím o někom kdo ten odstín zná, napiš mail můžu Ti poslat číslo... také jsem slyšel, že v Čechách se tahle koženka sehnat nedá

Posláno 4.10.2005 v 16:24

Re: zelená koženkaRe: zelená koženka
AUTOR ČLÁNKŮVlasta69929881Osobní WWW stránkawww.vavru.cz
Jirka Reznik na hadraka pouzil kozenku z vlakovych sedacek

Posláno 4.10.2005 v 16:27


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

139XII. Film Fest Velor...
134Jarní Boskovice č 26...
105MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
78Převodovky ve Velore...
67Maďarsko 2010 aneb s...
66Zapalování a seřizov...
59Vrchní, prchní! Velo...
56Kampaň - stop zbyteč...
56XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
56III. VELOREXÁŘSKÝ PL...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama