Renovace palivové nádrže - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Renovace palivové nádrže

autor: Pepo14. 5. 2007Poznatkykomentářů: 13přečteno: 111976 xfoto: 0známka: 1

Při renovaci mého velorexu jsem narazil na problém: jak zrenovovat palivovou nádrž, zejména jak účinně odstranit rez uvnitř nádrže. Prostudoval jsem v různých článcích na netu typy, jak nádrž umístnit o lopatky míchačky na beton a nasypat různá tělíska, která rez jednoduše otřískají a pod. Protože bydlím v paneláku a mám jen malou garáž, byli uvedené postupy se zháněním míchačky a podobných zařízení zhledány jako nerealizovatelné. Proto jsem se rozhodl oprášit mé znalosti z chemie. Po téměř půlročním zkoumání co a jak dávám do pozornosti návod, jak jsem se vypořádal s tímto problémem.

Jako první jsem nechal opískovat nádrž zvenčí a nastřikal jsem opískovaný povrch základovou dvousložkovou barvou - epoxidovou antikorozní BAL S2300. Tu samou barvu použijeme později jako podklad do vnitřku nádrže.

Po důkladném oschnutí vypláchneme nádrž ředidlem C600 (neboli acetonem) - použijeme tak asi 0,5 litru. Tím docílíme odmaštění nádrže, protože mastný povrch by nám mohl způsobit při další práci nižší účinnost.

Před samotným zahájením procesu odrezování si potřebujeme sehnat nasledovné chemikálie:

  • kyselinu trihydrogenfosforečnou - H3PO4 - cca 1,5 litru (konc. 75%) - cena 1litr = cca 80,- Kč
  • hydrogenuhličitan sodný – NaHCO3 –(jedlá soda/soda bikarbona)– cca 1kg - cena 1kg = cca 210,- Kč

Uvedené chemikálie koupíte běžně v obchodu s chemikáliemi.

Před zahájením práce si z bezpečnostních důvodů přečtěte na konci tohoto článku bezpečností pokyny.

Po výplachu nádrže acetonem uvolníme pravděpodobně zarezlý kohout na spodu nádrže, natřeme závit vazelínou a potom zpátky našroubujeme starý kohout nebo šroubem patřičné velikosti zaděláme díru. Kyselinu trihydrogenfosforečnou rozředíme v skleněném demižónu, lahvi od zavařenin a pod. v poměru: na 1díl kyseliny : 10 dílů vody. Tuto směs nalijeme do nádrže až po vrch plnícího otvoru. Kyselinu nikdy neřeďte v nárdži – koncetrovaná vám může nádrž nekontrolovatelně propálit !!! Díru nezavíčkováváme – nádrž necháváme otevřenou!!! Při chemické reakci uvnitř nádrže nemusíte mýt obavu, že se budou uvolňovat nejaké plyny, nebo se bude nádrž nahřívat. Nic takového se dít nebude. Kyselinu necháme působit cca tak 1hod. a 20min., což je mnou optimálne vyzkoušený čas. V průběhu této doby si připravíme do dvoulitrové sklenice 4 polévkové lžice jedlé sody a zalijeme to vodou. Za občasného míchání se soda pomalu rozpustí – tento roztok nazveme pracovne jako neutralizační.

Po uvedeném čase slijeme kyselinu zpět do skleněné lahve. Kyselina bude nahnědlá nebo nažloutlá a bude v ní plavat rez. Použitou odpadovou (znečistěnou) kyselinu, prosím, ze slušnosti a úctě k přírodě odvedeme do sběrny toxického odpadu a nelijeme ji do kanalizace! Prázdnou nádrž potom vymyjeme proudem vody, nejlépe hadicí. Oplachovaná voda už může končit v kanalizaci. Správne vyčistená nádrž bude vevnitř od světle šedivé do jemně černé barvy. Když zjistíme, že je v nádrži ješte rez, tak namícháme čerstvý roztok kyseliny a přiměřeně dlouho necháme ješte působit, vlastne postup zopakujeme. Po výplachu nádrže vodou vlijeme do nádrže 2 litry neutralizačního rozroku i s případně nerozpustěnou sodou a dolijeme vodou a necháme působit tak cca 2min. Pak roztok vylijeme a nádrž propláchneme nekolikrát vodou.

Po proplachu vodou v žádném případe nenechávejte nádrž vyschnout. Okamžiťe se začne tvořit při kontakte se vzduchem na plechu nová rez. Podle mých neblahých zkušeností stačí na to i 2 hodiny a můžete si zadělávat novou kyselinu a celej postup opakovat.

Když jsme nádrž vypláchli vodou, nalijeme do nádrže znovu půl litru acenotu a budeme s nádrží pár mintut hrkat. Potom obsah nádrže vylijete, aceton bude mýt barvu od světle červené do tmavě hnědé s nádechem mléčné emulze. Je to z toho důvodu, že se vyextrahuje tímto spůsobem zbytek vody a jiných - zejména mastných - nečistot z nádrže. Potom ješte doporučuji vypláchnout nádrž 0,5 litrem ředidla do epoxidových barev, a to proto aby barva, kterou následně použijeme, dobře přilnula k plechu.

Po vyčistění nádrže si zatužíme už výše spomínanou základovou barvou BAL S2300 a následně ji rozředíme zhruba na viskositu používanou pro střikání. Barvy spotřebujeme tak cca 3 dcl. Takto připravenou barvu vlijeme do nádrže, nádrž zavíčkujeme, a hrkáním barvu rovnoměrne rozlijeme. Potom otevřeme nádrž a přebytek barvy vylijeme a necháme - nejlépe na slunci - proschnout. Vzhledem na tvar nádrže, a tedy velmi malou možnost výměny vzduchu v nádrži, se nám prodlouží několika- násobně doba schnutí. Barva v nádrži má tendenci stékat, a tak je nutné tak prvé 3 hodiny polohovat nádrž přibližne každých 10 – 15 minut tak, aby barva nestekla do jednoho místa. Takto nanešená barva je nelepivá tak cca po 12 hodinách a protvrdlá cca po týdnu.

Po vyschnutí podkladu, musíme nanést ješte jednu vrstvu barvy která odolává pohonným hmotám. Já jsem použil zase epoxidovou dvosložkovou barvu BAL S2321 – bílá, a nanesl jsme ji způsobem podobně jako tu základovou.

Na závěr jsem nádrž nastříkal typickou hnědou velorex-barvou, namontoval novej kohout, vychromoval víčko a byl jsem hotov.

Čistý čas na renovaci nádrže tímto způsobem byl cca 3,5 hodiny.

Závěrem snad ještě jedna informace. Staré nádrže byly přetmelovány mosazí, nebo byla nanášená měď z důvodu izolace. Můžu zodpovědně říci, že jsme s použitou kyselinou v tomto návode zkoušeli rozpouštět měď i mosaz a nemusíte mýt obavu, že kyselina rozpouští agresivne tyto látky. Vše zůstalo nedotčeto a neprojevily se žádné vedlejší destruktivní účinky kyseliny.

Bezpečnostní pokyny práce s kyselinou trihydrogenfosforečnou

  1. Při práci s kyselinou dbáme zvýšené opatrnosti. Před manipulací s kyselinou si dáme na sebe nejlépe plátený plášť, nikdy ne silonové oblečení. Na ruce si dáme gumové rukavice a na hlavu štít, který zakrývá celou tvář – samotné brýle nestačí. Na nony obujeme obuv s celokoženou špičkou, nikdy ne tenisky.
  2. Kyselina fosforečná v koncentrovaném stavu ve styku s pokožkou způsobuje otevřené hnisající rány s dobou léčení až 12 měsíců, proto tato opatření.
  3. Při ředení kyseliny vždy platí zásada, že kyselina se leje do vody po malých dávkach. V případě, že byste ředili kyselinu tak, že do ní nalejete vodu, dojde k exotermické neřízené reakci, kdy kyselina prská na všechny strany a může to skončit až výbuchem.
  4. Před samotnou prací s kyselinami všeobecně je nutné si do jedné litrové sklenice dát čajovou lžičku jedlé sody a tuto zalejeme vodou, čím vznikne neutralizační roztok. Ten máme po ruce počas celé doby, kdy pracujeme s kyselinou.
  5. V případě potřísnění kyselinou - i ředěnou - je nutné strhnout potřísněný odev, okamžite kůži omýt proudem vody a polít neutralizačním roztokem, který působení kyseliny zastaví. V případe zasažení očí je nutné oči vypláchnout vodou, otřít neutralačím roztokem (ne vyplachovat) a neprodlene vyhledat lékeře. Při požití kyseliny je nutné vypít co nejvíce vody a vyvolat opakovane zvracení. Na závěr požít malé množství neutralizačního roztoku a opakovane vyvolat zvracení a neprodlene vyhledat lékaře.
  6. Po ukončení práce, je vhodné všechny pomůcky, které mohly přijít do styku s kyselinou, opláchnout neutralizačním roztokem.

Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 2, Známka: 1

Známkovat mohou jenom přihlášení uživatelé


Komentáře (13)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

lze to v domácích podmínkách i snadnějilze to v domácích podmínkách i snadněji
REGISTROVANÝ UŽIVATELjawarmaniakOsobní WWW stránkawww.jawarmaniak.wz.cz
Pro vyčištění nádrže je H3PO4 vhodná, nicméně pro domácí použití bych laikům doporučil spíše kyselinu citronovou, která je běžně k dostání v každé drogerii. Lze ji použít i opakovaně. Při potřísnění nehrozí člověkovi nebezpečí.
Po aplikaci pak stačí vnitřek nádrže důkladně propláchnout proudem čisté vody (hodí se vapka). Případně neutralizovat ještě zásaditým roztokem (čpavková voda, soda, atp.)
Po aplikaci kyseliny pak doporučuj do nádrže aplikovat ochranný epoxidový nátěr, odolávající ropným látkám, který ochrání kov před další korozí.
Před osmi lety jsem o tom sepsal krátký článek.
http://jawarmaniak.wz.cz/technika/jak_na_to/nadrz.html

Posláno 17.07.2016 v 09:04

zkušenost s renovací nádržezkušenost s renovací nádrže
AUTOR ČLÁNKŮPavelL
Před časem jsem tu komentoval tento bezvadný článek a to, že mám k vylití nádrže nachystanou polyesterovou pryskyřici na lamináty. Po roce používání takto ošetřené nádrže musím konstatovat, že polyester je k ničemu, rozpraskal a polorozpustil se, čímž se začal ucpávat přívod benzínu, tak to teď odstraňuji a vyliji nádrž epoxidem, jak je popsáno v článku. Zkušenosti jawařů jsou dobré.

Posláno 2.06.2014 v 23:02

nádržnádrž
AUTOR ČLÁNKŮPavel K.310593438Osobní WWW stránkawww.knapek.cz
mám jen malý dotaz. Je bezpodmínečně nutné natírat takto chemicky ošetřenou nádrž zevnitř barvou? nestačilo by jí prolejt olejem? Jinak nápad dobrej.

Posláno 14.05.2007 v 09:14

Re: nádržRe: nádrž
AUTOR ČLÁNKŮPepo
Mám za to, že benzín rozpouští olej, a je podle mého názoru jenom otázka času kdy se rez bude objevovat opakovane. Hlaví riziko vidím i v zimním období, kdy běžne nejezdíme a benzín samovolne vodnatí v nádrži. Ale ten můj náter je věcí názoru...

Posláno 14.05.2007 v 09:32

Re: nádržRe: nádrž
AUTOR ČLÁNKŮAleš
Mohu potvrdit. S nátěrem epoxidovou barvou S2321 to opravdu drží. Je odolná rozpouštědlům a kyselinám. Mám to taky vylité touto barvou, ale rez jsem odstanil mechanicky v míchačce.

Posláno 14.05.2007 v 11:23

Re: nádržRe: nádrž
AUTOR ČLÁNKŮPavelL
To jsou dvě věci: ošetření kyselinou chemicky vytvoří ochranný fosfátový film, který dál zabraňuje další korozi (tzv. pasivace). To, že to pak ještě natřem či vylijem barvou, způsobí, že ještě druhotně chráníme tento chemický film, takže výsledek bude trvanlivější. Čili to barvit bezpodmínečně nemusíme, ale když to nabarvíme, bude to odolnější.
Akorát ten olej je zbytečný, neboť se v benálu hned rozpustí.

Posláno 16.08.2011 v 12:59

Úprava názvu kyselinyÚprava názvu kyseliny
REGISTROVANÝ UŽIVATELOndra M.233602663
Jenom doplním, že H3PO4 je kyselina trihydrogenfosforečná.
Kys. fosforečná je HPO3. Tak aby jste měli správnou kyselinu...

Posláno 14.05.2007 v 11:03

Re: Úprava názvu kyselinyRe: Úprava názvu kyseliny
AUTOR ČLÁNKŮPavelL
To je sice pravda, ale tím se v praxi tápit nemusíte, ta druhá spadá do oblasti chemické strukturní teorie, ve flašce vždycky bude ta "správná" trihydrogen- neboli ortho- fosforečná Prodavači to určitě ani netuší...

Posláno 16.08.2011 v 12:46

Odrezení nádrže a jiných věcíOdrezení nádrže a jiných věcí
AUTOR ČLÁNKŮPavelL
Pro ty, kdo nechtějí či nemohou obtížně shánět kyselinu - použijte běžný oplachový odrezovač, je založený na stejném principu a výsledek bude stejný ne-li lepší, protože odrezovač obsahuje vedle kys. fosforečné ještě další aditiva, zlepšující průběh procesu.. Jinak je postup v článku principiálně správný, byť hlavně pro domácí chemiky Já se to zrovna chystám udělat, akorát dám nádrž s hrstí hřebíků na chvíli točit do míchačky a na vylití vnitřku mám nachystanou polyesterovou pryskyřici na lamináty...

Posláno 16.08.2011 v 12:38

Opatření kyselinyOpatření kyseliny
REGISTROVANÝ UŽIVATELJanVan347239866Osobní WWW stránkawww.janvanek.xf.cz
Ahoj, prosím vás nevíte o nějakém tom "normálním obchodě s chemikáliemi", kde by se dala sehnat zmíněná kyselina trihydrofosforečná? Ptal jsem se v drogerii a koukali na mě, jako by to bylo něco z jiné planety.
Moc by mi pomohla informace o nějakém obchodě v Praze, případně o nějakém e-shopu, který jsem nevypátral...
Děkuji za pomoc, jinak článek velmi pěkný. Chtěl bych vyzkoušet jeho účinnost, protože se mi nechce strkat nádrž do míchačky...

Posláno 13.05.2008 v 11:17

Re: Opatření kyselinyRe: Opatření kyseliny
AUTOR ČLÁNKŮHonza
Zkus www.p-lab.cz na křižovatce Korunní a Boleslavské u zastávky tramvaje směrem do centra.

Posláno 13.05.2008 v 12:42

Re: Opatření kyselinyRe: Opatření kyseliny
AUTOR ČLÁNKŮHonza
Ale stejně, jako Šťíťa, jsem čistil pouze mechanicky, odmastil perchlorem a vylil epoxydem.

Posláno 13.05.2008 v 12:44

Trochu jednodušejiTrochu jednodušeji
AUTOR ČLÁNKŮstita252759362
Ahoj, pokud bych mohl sdělit své poznatky, tak já jsem vynechal chemii a nechal jsem nádrž vypískovat i ze vnitř a vylil jsem to epoxidovou barvou tak jak jsem to našel někde tady v poradně. (dvakrát základovku a vrchní). Pokud bych mohl poradit je dobrá bílá, protože pak v tý nádrži vidíš všechno perfektně.

Posláno 15.05.2007 v 16:03


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

139XII. Film Fest Velor...
134Jarní Boskovice č 26...
105MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
78Převodovky ve Velore...
67Maďarsko 2010 aneb s...
66Zapalování a seřizov...
59Vrchní, prchní! Velo...
56XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
56III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
56Kampaň - stop zbyteč...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama