Prosinec aneb konci roku sluší bilancování - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Prosinec aneb konci roku sluší bilancování

autor: rex6815. 2. 2010Příprava knihykomentářů: 1přečteno: 11416 xfoto: 15známka: 1

Prosinec je pro nás desátým měsícem naší společné práce na knížce. První den v měsíci je úterý, a tak hurá ke Kozlovi. Rekapitulujeme co se povedlo a co bude ještě třeba zajistit. Další pravidelná setkání se konala ještě osmého a patnáctého prosince.

Schůze v restauraci U Kozla
Schůze v restauraci U Kozla


Naposledy jsme se sešli dva dny před štědrým dnem. Zde jsme za přítomnosti grafika ladili poslední úpravy fotografií. Nebudeme však dnes čtenáře unavovat neustálým výčtem toho, co jsme dělali v restauraci U Kozla. Prosinec byl totiž jinak měsícem soustavné komunikace s grafikem, doskenovali se poslední fotky, dělaly se další úpravy textu a fotografií.

Nad kapitolou pojednávající o úpravách tříkolek
Nad kapitolou pojednávající o úpravách tříkolek


Točila se kolečka korektur jednotlivých kapitol. Nikdy by nás nenapadlo, jak náročná je to práce. Všichni jsme neustále četli text a popisky fotografií. Připomínky se shromažďovaly u Luďka a ten je najednou posílal grafikovi. Grafik připomínky zapracoval a poslal zpět. Následovalo nové kolečko čtení, kontrolovalo se, zda je vše zapracováno tak, jak mělo být. Občas něco vypadlo nám, jindy grafikovi a tak následovaly nové připomínky. Někdy se našla lepší fotografie nežli původně použitá. Jindy vycházely liché stránky kapitol a bylo třeba něco přidat, jinde zase něco vypustit. Období od vánočních svátků až do konce roku jsme využili k regeneraci sil. Měli jsme toho už plné zuby. Nebylo pro nás však žádným velkým překvapením zjištění, že už bez sebe a přípravy knížky nějak nemůžeme být a tak například na Silvestra jsme si volali mejlovali a chatovali o sto šest.

Na Silvestra v chatu avizované puzzle
Na Silvestra v chatu avizované puzzle


Hotový obraz z více jak 290 částí rozměry cca 60x40 cm
Hotový obraz z více jak 290 částí rozměry cca 60x40 cm


Konec roku bývá spojen s určitým bilancováním a rekapitulací. To se pochopitelně nevyhnulo ani nám. Tak dovolte malé zamyšlení nad obsahem a zaměřením naší knížky. Když jsme začali práci na publikaci mysleli jsme si, že nejsme nikomu ničím zavázáni. Nikomu jsme nic neslibovali a od nikoho jsme také nic dopředu nechtěli. Postupně jsme však dospěli ke zjištění, že zavázáni vlastně jsme. Především pamětníkům, kteří na knihu čekají několik let. Všichni se nás při prvním kontaktu ptali. Věděli jsme, že my už je zklamat nemůžeme. Obavy v očích paní Hartmanové, zda se její muž knihy vůbec dočká, nás hnaly celou zimu kupředu. Právě setkání s pamětníky bylo tím zásadním zlomem v naší práci. Z počátečního nadšení v březnu se od května stal závazek.

Os-kar 52 v nálezovém stavu
Os-kar 52 v nálezovém stavu


Rozsahem, ani obsahem jsme nebyli nijak omezeni. V průběhu prací však každý autor podobné knížky dospěje nevyhnutelně k zásadnímu rozhodnutí. Nelze publikovat všechno. Ne že by to bylo kvůli nějakému závadnému obsahu, ale při sběru materiálů nasbíráte takové množství informací, listin a fotografií, že se to prostě do jedné knížky vejít nemůže. Některé hodně zajímavé věci pak získáte v době, kdy už do knížky prostě dát nejdou a nebo jsou v kvalitě, která by knížce vůbec neprospěla.

Výkres ruční brzdy tříkolky
Výkres ruční brzdy tříkolky


Pointa knížky spočívá právě v tom, že autoři sledují určitý chronologický děj a jejich autorství spočívá právě v umění jemnou pinzetou vytahovat z velké nádoby, kam nejprve všechno nasypali, ty listiny a fotografie, které podporují a vystihují jejich prvotní záměr. Zbytek zůstává v jejich archivech. A věřte, že taková knížka je jako špička ledovce. Je to jen čtvrtina toho, co je pod hladinou.

Předseda Velodružstva Otomar Mach. Rozhovor s ním, je součástí dobového dokumentu, který byl sestříhán do pořadu Retro
Předseda Velodružstva Otomar Mach. Rozhovor s ním, je součástí dobového dokumentu, který byl sestříhán do pořadu Retro


Záměrem autorů nebylo vytvořit nějaký detailní návod na renovaci s konečným výčtem používaných potahů či barev, nebo snad návod na rozpoznání jednotlivých typů strojů systémem vojenských příruček o technice nepřátelské strany. Některé věci mají své kouzlo právě proto, že nejsou zcela jednoznačné. Jen tak se může při každé renovaci či restauraci projevit cit majitele pro historii a autentičnost.

Detail dochovaného stroje
Detail dochovaného stroje


Připravovaná knížka je především publikací historickou. Snaží se čtenářům přiblížit chronologicky historii výroby a vývoje včetně jednotlivých detailů ze zákulisí Velodružstva. Dobové fotografie jsou doplněny současnými snímky dochovaných strojů, které vynikají zejména v části pojednávající detailně o jednotlivých vyráběných typech. Vozítka Oskar a Velorex to není jen historie, ale i poměrně pestrá současnost, které je v knížce věnován také odpovídající prostor.

Fragmenty z tiskového archivu
jednoho z autorů
Fragmenty z tiskového archivu jednoho z autorů


Ke konci roku 2009 už máme jasné výstupní údaje, díky kterým vám můžeme prozradit, že knížka bude svým zpracováním velmi kvalitní. Její formát bude 250 x 300 mm a rozsah mírně pod 400 stránek. Děláme všechno proto, aby se vám opravdu líbila.

Soukromý archiv jednoho z autorů
Soukromý archiv jednoho z autorů


No a na závěr ještě malá poznámka: Betonovi musíme dát zapravdu a souhlasíme s ním. Jsme přeci jednou velkou skupinou, kterou spojuje láska k Velorexům. Neměli bychom a ani nechceme dělit lid „velorexářský“ na nějaké skupiny či protichůdné tábory. Myslíme si, že by nemělo být pravidlem, že některé materiály budou dostupné jen pro někoho. Vše, co máme k dispozici a co se do připravované publikace nevešlo se budeme snažit pro vás zveřejňovat na těchto stránkách. A nejde jen o výsledky naší práce od března loňského roku, ale i informace z našich rozsáhlých archivů. Vždyť jen mé nejstarší materiály mají rok pořízení 1985….

Zima 2009
Zima 2009


Pokračování příště.


Potahování stroje 16/350
Potahování stroje 16/350


Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 2, Známka: 1

Známkovat mohou jenom přihlášení uživatelé


Komentáře (1)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

PlnovousPlnovous
REGISTROVANÝ UŽIVATELRix248574181
OVšem ten plnovous už dosáhl pěkných rozměrů...Jsem zvědav jak bude zarostlý než se knížka vydá.

Posláno 15.02.2010 v 21:39


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

139XII. Film Fest Velor...
134Jarní Boskovice č 26...
105MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
78Převodovky ve Velore...
67Maďarsko 2010 aneb s...
66Zapalování a seřizov...
59Vrchní, prchní! Velo...
56XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
56III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
56Kampaň - stop zbyteč...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama