Burza Hobšovice 25. 3. 2006 - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Burza Hobšovice 25. 3. 2006

autor: Vlasta25. 3. 2006Infokomentářů: 10přečteno: 11591 xfoto: 11známka: 3

Jaká byla hobšovická burza


Na burzu jsem vyrazil v 5.45 s Honzou Matlem ze Zahradního města. Díky dobré průjezdnosti Prahy jsme do Hobšovic dorazili už před půl sedmou.

Hobšovická burza se nerozkládá na volném prostranství, jak jsme zvyklí například z Kladna či Chotusic. Výstavní plohy tvoří silnice uvnitř vesničky.

Zaparkovali jsme a začali "pročesávat sortiment". K mé smůle mám mnohem větší schopnost v davu lidí rozpoznat své známé, kdežto hledačem součástek jsem mizerným. Například se mi na jedné z kladenských burz stalo, že jsem prošel a dokonale pročesal určitou část burzy, a v zápětí jsem potkal Jindru Kynzla, jak si nese nějaké nedostatkové zboží, které jsem já přehlédl. Ostatně burza pro mě není pouze místem k nákupu součástek, ale také společenskou událostí. Na hobšovické burze jsem potkal celkem 4 velorexáře a jako prodejce také Olivoje (prošli jsme okolo něj s Honzou asi 4x, ale vždy měl okolo sebe tolik lidí, že jsme se k němu prostě nedostali).

A co jsem na burze nakoupil? Těleso karburátoru na mého Velorexe 16/175 a těleso vzduchového filtru na třistapadesátku.


Pár vět na téma překupníci


Mezi veteránisti převládá názor, že překupníci jsou špatní - předražují své zboží a tím se nás snaží okrádat. Můj názor je trošku jiný. Jak funguje překupník? Patrně mu nezbývá nic jiného než levně nakoupit a pak za co nejvyšší cenu prodat. Jak toho dosahuje? Objede vesnice, kde nakoupí vraky vozidel a náhradní díly za cenu rovnající se zlomku jejich prodejní ceny. Nakoupené součástky doveze překupník na burzu, kde se je snaží co nejdráže prodat. Postupuje tedy jako jakýkoliv jiný podnikatel. Levně koupit - draho prodat. Je totiž jenom na nás, zda od něj něco koupíme. Můžeme přece udělat to samé co dělá on - objíždět vesnice a nakupovat díly. Ovšem to udělá málokdo - stojí to spoustu času, projetého benzínu. K takovémuto "vesnickému" nakupování musíte mít v neposlední řadě také schopnosti.

Přidaná hodnota tedy tkví právě v tom, že překupník shromáždí součásti a přemístí je na místo burzy.

Tímto vůbec nechci nikterak obhajovat překupníky. Jejich praktiky se mi nelíbí. Teď v sobotu mi přišlo docela úsměvné, když jsem mezi prodávajícími rozpoznal pána, kterého jsem již viděl na burze kladenské, chotusické ba dokonce i na burze v Uherském Hradišti. Mezi náhradními díly měl stále ten pérácký motor, který mi utkvěl v paměti už před rokema půl právě v Uherském Hradišti. Vidíte jak se takový překupník se svým zbožím "natrmácí" než se mu podaří ho prodat :)

Překupníci mě od jisté doby už nerozčilují. Je to tak snadné - zdají se vám jejich ceny přemrštěné? Pak od nich nic nekupujte. Výsledná cena zboží se totiž, stejně jako ve všech ostatních oblastech naší ekonomiky, řídí poptávkou a nabídkou.

Pohled na dav "koupěchtivých" burzovníků.Záběr na zboží jednoho z prodejcůOkna a dveře za babku. Kus za 500 resp. 800 Kč.
Okna a dveře za babku. Kus za 500 resp. 800 Kč.Pohled do jedné z vestnických uliček.Pěkná "haupna" na tatrovku.
Hrníček s Velorexem - cena 170 Kč.PP 90 - krásné balení.Záběr na zboží jednoho z prodejců.
ČZ 150 na prodej.Pohled na dav "koupěchtivých" burzovníků.

Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 1, Známka: 3


Komentáře (10)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

Burza nebo knihaBurza nebo kniha
AUTOR ČLÁNKŮEiffel
V článku mě zarazili dvě věci - jednak že měl Vlastík čas na burzu a neměl čas na spolupráci s knihou (jak napsal už před měsícem mejlem) a jednak že tam píše že tam potkal Jindru Kynzla, který byl společně se všemi co chtěli pomoct s knihou o Velorexu v Blansku. Asi se jedná o jiného Jindru nebo o jinou burzu? Jinak co se týče tématu o překupnících tak souhlasím ...

Posláno 26.03.2006 v 13:04

Re: Burza nebo knihaRe: Burza nebo kniha
AUTOR ČLÁNKŮVlasta69929881Osobní WWW stránkawww.vavru.cz
Asi jsem to nenapsal přesně - v souvislosti s Jindrou jsem mluvil o jedné kladenské burze.

Posláno 26.03.2006 v 14:52

zvláštní logikazvláštní logika
AUTOR ČLÁNKŮHonza
Vidím, že Eiffel nevynechá jedinou příležitost vytknout Vlastovi jeho postoj ke své knize. Avšak nechápu, co tím sleduješ? Proč stále takto moralizuješ?

Posláno 27.03.2006 v 18:02

Re: zvláštní logikaRe: zvláštní logika
AUTOR ČLÁNKŮEiffel
Kluci, máte pravdu - mrzelo mě to, protože byl Vlasta jediný který si čas neudělal, ale máte pravdu, že bych mu to neměl vytýkat. Každý má na to právo. Tímto se Vlastovi omlouvám.

Posláno 28.03.2006 v 12:08

Re: zvláštní logikaRe: zvláštní logika
AUTOR ČLÁNKŮEiffel
Proč používáš termín "ve své knize"? Taky to bereš tak, že si Eiffel dělá knihu? Jen abych tomu rozumněl ...

Posláno 28.03.2006 v 12:13

Re: zvláštní logikaRe: zvláštní logika
AUTOR ČLÁNKŮHonza
Termín "ke své knize" jsem použil, protože jsi autorem. Samozřejmě máš kolem sebe tým lidí, ale hlavní myšlenka je Tvoje, ne? A beru to tak, že většina autorů píše knihy pro čtenáře.

Posláno 28.03.2006 v 13:09

Re: zvláštní logikaRe: zvláštní logika
AUTOR ČLÁNKŮEiffel
Máš pravdu myšlenka je moje, ale knihu nepíšu ani tak pro čtenáře jako spíš poděkování všem za vozítko Velorex (pamětníci výroby, rodina Stránského atd.) a hlavně pro upřesnění omylů a mýtů, které se kolem Velorexu vyskytly. Tak jsme si to ujasnili. Díky moc.

Posláno 28.03.2006 v 14:24

Burza nebo KnihaBurza nebo Kniha
AUTOR ČLÁNKŮMe2dd
Tak já jsem z toho jelen, tady se někomu vytkne že nemá čas na Knihu a když jsem již několikrát nabízel pomoc, tak se nikdo neozval, asi mi nemůže býti dána důvěra... Jinak souhlasím, nelíbí? Nekupujte!

Posláno 26.03.2006 v 23:38

Re: Burza nebo KnihaRe: Burza nebo Kniha
AUTOR ČLÁNKŮEiffel
Čauky Me2de, potřebujeme pomoct se 4kolkama - zpracuješ je? Potřebujeme dát dohromady album a každý měsíc máme sraz v Blansku - budeš mít čas? Jsi srdečně zván!

Posláno 28.03.2006 v 12:09

Re: Burza nebo KnihaRe: Burza nebo Kniha
AUTOR ČLÁNKŮEiffel
Přesný termín jsem nenapsal, protože další velké setkání bude v Boskovicích - tam bude potřeba sehnat všechny stroje, co nám pomůžou upřesnit detaily do technické části. Jinak každý měsíc (bohužel jen jeden den, ale celý) v Blansku od rána do večera tvoříme a tvoříme - pokud jsi ochioten jezdit, opravdu Tě rádi uvítáme.

Posláno 28.03.2006 v 12:12


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

126Jarní Boskovice č 26...
117POTKALI SE U KOLÍNA
87MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
69Zapalování a seřizov...
67Převodovky ve Velore...
55Vrchní, prchní! Velo...
52Kampaň - stop zbyteč...
51Maďarsko 2010 aneb s...
47III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
42Přívěsný vozík Velor...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama