Lipnice 2005 od Petry a Zdeňka - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Lipnice 2005 od Petry a Zdeňka

autor: Brťka3. 11. 2005Srazykomentářů: 0přečteno: 11723 xfoto: 24známka: 1

Letošní léto jsem již po páté měl možnost okusit s Rudolfem atmosféru srazu na hradě v Lipnici nad Sázavou, s místy krkolomným výjezdem na nádvoří, který prověří nejednu spojku, nejeden motor či um "šoférův" >:o) .

Že jsem se velmi těšil, bylo na mě předem velmi znát a doufal jsem, že stejné pocity bude mít na svém prvním lipnickém srazu i Peťa. Troufám si říct, že i jí se zde velmi líbilo. Místem pátečního odjezdu strojů týmu Zlatá Růže bylo, jako již tradičně, parkoviště u penzionu Zlatá Růže v Boskovicích, odkud jsme po občerstvení po 14. hodině vyrazili v koloně sedmi velorexů směrem Kunštát - Nové Město n. M. - Žďár n. Sázavou - Havlíčkův Brod - Lipnice.

Po chvilce jsme ještě "vyzvedli" dva stroje ve Skalici n. Svitavou a celkem devět velorexů se vydalo na cestu po notoricky známé trase.

Za Kunštátem se ozvala vrtule jednoho ze strojů, které již dříve, cestou ze srazu v Krušných horách, musely být amputovány dva listy. Část konvoje pokračovala do nedalekého motorestu v Hodoníně u Kunštátu na kafe a zbytek prováděl opravy. Po opravě, která zabrala něco času, se s vyměněnou vrtulí jelo dále. Postupně nás ještě stihly závady u dalšího ze strojů , tou první byla rozladěná kladívka a následně vypověděla službu kontaktnice na "křížáku, takže nebyla funkční jedna z indukčních cívek. Po nuceném přímém propojení kontaktů se jelo dále, až na místo srazu. Ani náš Rudolf nebyl bez závad a v horkém počasí se mu příliš uhánět nechtělo. Převážně vlídným slovem jsem jej nabádal k poslušnosti :))) . Nakonec zvládl cestu až do Lipnice i výjezd do levotočivé i pravotočivé zatáčky před bránou hradu, ale na nádvoří se již dostal bez motoru, tlačmo, což mírně "srazilo" mé velorexářské sebevedomí a ješitnost :o)). Byli jsme velmi ochotně vytlačeni přihlížejícími návštěvníky a velorexáři. Díky jim ještě jednou, příště se polepším, příští rok na Lipnici s novou spojkou, slibuji, haha :o) !!!! Ale co, aspoň nebyl hlukem rušen čilý ruch, který již na velorexy zaplňovaném nádvoří panoval. Byl jsem šťasten z celkem dobře zvládnuté cesty. Místo pro nocleh bylo ještě v útrobách hradu volné, takže jsme vynesli potřebné věci a šli se občerstvit do sklepních prostor, kde se již hojně čepovalo pivo ke zchlazení žíznivých posádek a vonělo maso připravované venku na roštu. :o))

Noc byla teplá, spaní v hradu se jen tak jednomu nepoštěstí, a když se to s "občerstvením" nepřehnalo, tak byla snad ráno většina účastníků v dobré náladě a při snídani se třebas ještě i debatovalo s kamarády a kolegy. Kdo ještě neměl od večera zjištěné tajné místo startu, tak se po něm, stejně jako my, sháněl a hledal podle indícií dle vlastních možností třebas ve vlastní mapě. Kolem deváté ranní většina strojů vyrážela na trasu. Rudolf "nechal" jet týmové kolegy, protože mu jeho lenivé "srdce" nechtělo "tlouci". Nakonec ale nastartoval a s docela nízkým výkonem a střílením se s námi vydal na start. Zde jsme nejprve šli sledovat úvodní disciplínu, a protože to svižně "odsýpalo", brzy se Peťa ocitla spolu s dalšími 3 soutěžícími u odpočítávání startu soutěže, jejímž úkolem bylo pití vody z kojenecké láhve na čas. Po absolvování soutěže jsem přikročil k "ladění" zapalování, kteréžto bylo příčinou špatného výkonu velouše. Dobrá věc se podařila, byť mi to celkem trvalo a vyrazili jsme plnit tradiční "poznávačku", hledat další kontrolní soutěžní stanoviště, kochat se krajinou podél soutěžní trasy a snad i stíhat stájové kolegy :o). Náš správný směr jízdy určovaly zakreslené křižovatky s udáním ujetých km do další odbočky, takže jsme průběžně kontrolovali stav tachometru :).

Vpořadí druhým stanovištěm byla soutěž v nahmatání jediné žluté kostky, umístěné spou s několika dalšími v připravené bečce s kalnou - bahenní - vodou a slámou. Podařilo se to kupodivu na první ze tří pokusů a mohli jsme s úsměvem na lících uhánět dále. Počasí bylo krásné a nálada jako vždy výborná. Čekal nás Humpolec a II. část trasy, na kterou jsme se měli napojit pomocí připravené mapky. Trochu jsme si zajeli, neboť jsem dobře netrefil odbočku a svižně jsme se otočili na výpadovce a vrátili se na správný směr.

Třetí stanoviště cestou po vyznačeném "okruhu" se skrývalo pod hrází nádrže, přes níž jsme posléze přejeli a pokračovali dále. Dostali jsme se k němu po sejítí celkem prudkého lesního srázu, takže jsme si připadali jako kamzíci :o)).

k soutěžnímu stanovišti pod mostem, cesta byla strmá :o)
k soutěžnímu stanovišti pod mostem, cesta byla strmá :o)


Soutěž spočívala v plavení jedné ze dvou plastových rybek, vylosované hodem kostkou, několika "kanály", které byly více či méně zaplaveny protékající vodou. Soutěžily oba členové posádky, a pokud byla jednočlenná, tak si mohl soutěžící požádat o pomoc někoho z kolegů. Zřejmě jsem podcenil kluzký povrch a při jednom z noření rybky jsem uklouzl a upadl na zem, což nás v důsledku trochu zdrželo.

plavení rybiček kanály, na čas
plavení rybiček kanály, na čas


Příjemně jsme se pobavili a pokračovali dále, až do Pelhřimova. Po cestě jsme hledali v terénu, na soutěžních listinách uvedené výrazy, jako např. "Nejdelší otvírák, atd... . Přijeli jsme do Pelhřimova a po zaparkování jsme šli do vyhlášeného Muzea kuriozit. Zde jsme narazili na týmové kolegy, kteří již byli po obědě a chystali se pokračovat dále. Prošli jsme muzeum, našli v něm i odpověď na soutěžní úkol, k němuž jsme měli indície a šli jsme najít pěknou restauraci, kde bychom mohli poobědvat.

Na čtvrtém stanovišti jsme dopravovali kuličku, umístěnou v zavěšení, po postavené desce se zakreslenou "pohádkovou cestou. Šetrně jsme tahali každý za jeden špagátek po vyznačeném směru a "Hurá, byli jsme úspěšní!". V pořadí páté , rytířské stanoviště se ukrývalo, stejně jako předchozí a i následující závěrečné, v lesích mezi Pelhřimovem a Humpolcem. Bylo zajímavé a napínavé sledovat posádky před námi, jak se blíží velorexem k připravenému "terči", do kterého se musel trefit jeho spolujezdec, kterýžto měl na hlavě velikou helmici, na rukou velké kožené rukavice a zapřený o konstukci střechy se snažil, v rukou dřímaje zahnuté "kopí" ze "silně přírodního materiálu" - větve - trefit terč, nejlépe jeho střed. To vše po polní cestě plné nerovností :)). Byl to zážitek a díky mé skvělé a udatné rytířce jsme obstáli na jedničku s hvězdičkou :o)))

zamířit a jedéééééééém :o)))
zamířit a jedéééééééém :o)))


Na posledním, šestém stanovišti nás čekala opět soutěž velmi zapeklitá. Úkolem bylo obhlédnout dvě seskládané převodovky z motorů 16/350 s mechanickou a kapalinovou spojkou, v časovém limitu 5ti vteřin a posléze složit rozhozená kolečka a hřídele obou převodovek k sobě. Sám jsem byl celkem hodně bezradný a nevěděl jsem co vzít dříve do ruky, nebo zda koukat, jak to skládání Peti šlo hravě od ruky. Velmi rychle a účelně skládala kolečka k sobě a nasouvala je na uchopenou hřídel. Výsledný čas byl díky ní skvělý a mohli jsme vyrazit do cíle závodu :o))).

Ještě nutno připomenout, že jsme po celou cestu měli za úkol sbírat balený cukr do kávy, v co nejvíce druzích. Asi se pořadatelé chtěli zásobit před zavařováním letošní úrody ovoce a zeleniny :o)))

Pod hradem jsme odevzdali soutěžní materiály a po celkem vydařeném výjezdu zaparkovali stroj k zaslouženému odpočinku :o) Blížil se déšť a v sále hradu se chystalo promítání fotografií z letošní expedice kolegů velorexářů do Norska a druhý sraz do Maďarska. Začalo se blýskat a přišla slušná průtrž, která ne a ne skončit. Nakonec se počasí trochu umoudřilo a dokonce šlo přebrodit nádvoří a dostat se k chlazenému pivu. Po večeři jsme šli spokojení a tentokráte celkem unaveni spát s myšlenkou, jakpak jsme asi uspěli v soutěži.

Nedělní dopoledne bylo jako již tradiční, rychle se probrat, pobalit věci a připravit se na přehlídku strojů pro veřejnost a vyhlášení výsledků. Krátce po vyhlášení jsme se rozloučili s kamarády a kolegy a naše týmová kolona se vydala zpět, směr Boskovice :)).. Díky pořadatelům za další super sraz a těšíme se na příští rok!!!


Seřazení v Kunštátu a pauza na dobrou zmrzlinu :o)strmě do kopce, od stanoviště s rybičkami k silnici   :o)nasadit helmici a huráá !! :)
přesný zásah!!!!  :))nedělní ráno, krásný pohled na zaplněné nádvoří :))neděle ráno
vyhlášení výsledků
po noční bouřce již zůstala obloha zakaboněná a drobně pršelo
příprava ke startu :o))

Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 1, Známka: 1


Související články:
Lipnice 2005 - výsledková listina + foto posádekLipnice 2005 - výsledková listina + foto posádek
Lipnice 2005 - fotky od Štěpána NěmceLipnice 2005 - fotky od Štěpána Němce
Lipnice 2005 od KatkyLipnice 2005 od Katky
Lipnice 2007Lipnice 2007

Komentáře

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

K tomuto článku nebyly vloženy žádné komentáře.

Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

139XII. Film Fest Velor...
134Jarní Boskovice č 26...
105MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
78Převodovky ve Velore...
67Maďarsko 2010 aneb s...
66Zapalování a seřizov...
59Vrchní, prchní! Velo...
56XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
56III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
56Kampaň - stop zbyteč...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama