PF 2011 od autorů knihy Velorex - Tělesně vadní do šťastnější budoucnosti - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

PF 2011 od autorů knihy Velorex - Tělesně vadní do šťastnější budoucnosti

autor: Vlasta28. 12. 2010Infokomentářů: 4přečteno: 8870 xfoto: 2známka: -

Konec dvanáctého měsíce v roce je obdobím, kdy se často ohlížíme za tím, co se za uplynulé období podařilo. Vnímáme také to, co mohlo být lepší jakož i to, co se z jakýchkoli důvodů nepovedlo nebo se nestihlo vykonat. Tak nebudeme napínat a vzpomeneme na důležité události zanedlouho minulého roku.

Především se podařilo uvést v život projekt knihy Velorex- Tělesně vadní do šťastnější budoucnosti. S napětím jsme očekávali, jak toto dílo veřejnost přijme. Musíme říci, že nás mile potěšil nejen zájem laické veřejnosti, ale i odborníků a institucí. Za všechny jen citace z recenze známého novináře a sběratele motocyklů Jana Čejchana, kterou uveřejnil v dvacátém třetím čísle časopisu Motoxpress: „Existuje rčení, které říká: „Nesuď knihu podle obálky„. V tomto případě na ně můžeme zapomenout. Noblesní stylově plátěná vazba uvádí noblesní knihu, literární pomník postavený vozítku, které v myšlence a v prototypu vzniklo z motocyklových součástí v těžkých letech druhé světové války….“ Taková slova z úst kritika, který jako jeden z mála neváhá kritizovat nekvalitní publikace na našem trhu, pro nás znamenají jediné: Nepracovali jsme nadarmo a naše úsilí vedlo k smysluplnému cíli.

Autoři knihy, jinak velmi zkušení pořadatelé srazů Velorexů z dob minulých i nedávných, spojili své síly a v roce šedesátého výročí zahájení sériové výroby třístopých strojů OSKAR/VELOREX uspořádali Historický sraz Velorexů v podhůří Orlických hor v areálu koupaliště obce Dobré. Umožnili tak zájemcům z řad majitelů Velorexů navštívit jednotlivé, bývalé závody Velodružstva Hradec Králové, kde se naše stroje vyráběly. Umožnili všem seznámit se z pamětníky a bývalými zaměstnanci družstva. S těmi, kteří našim strojům vdechovali život. Tím více nás potěšilo, že se podařilo zprostředkovat setkání pamětníků navzájem. Vždyť kdy jindy se mohl po letech potkat konstruktér s technologem, svářečka se zaměstnancem pošívárny či zajížděč s vynálezcem. Lidé z výroby s lidmi z ústředí. Prostě tato setkání byla velice dojemná. V dnešní nejisté době se všichni pamětníci s nostalgií ohlíželi za dobou minulou. Za dobou, kdy byli mladí a plní sil. Za dobou, kdy vyráběli unikátní český výrobek, který svou konstrukcí a množstvím vyrobených kusů nemá ve světě obdoby. Že uspořádání takového velkého vícedenního srazu zakončeného unikátní výstavou dochovaných strojů v Houdkovicích bylo správným krokem ukazuje i zájem o konání dalších ročníků této akce. Dokonce i skeptici, kteří se o této akci vyjadřovali s despektem a odmítali při tomto setkání spolupráci s autory knihy se náhle hlásí k pořadatelství podobných akcí.

Další akcí kterou se nad rámec pravidelných setkání podařilo uspořádat byl „ Výlet po stopách Ryby“ Autoři knihy umožnili zájemcům projet se po stopách bratrů Stránských. Všichni si tak připomněli poválečné putování konstruktérů s prvním tříkolovým prototypem na Slovensko. Velice nás potěšil váš zájem a účast. Toto putování mělo velký ohlas a plynule navázalo na další akce Velorexů.

Publicitou, kterou jsme díky knize o Velorexu našim strojům dali, se tříkolky OS-KAR/Velorex stávají fenoménem doby. Zajímají se o ně novináři, filmaři a přiznejme si i zlatokopové, kteří se na této publicitě snaží vydělat. Z dříve opovrhovaných rozdrbaných strojů, sloužících z nutnosti k dopravě se staly sběratelskými objekty, za nimiž se každý ohlédne. Tříkolky tak již na veteránských akcích nejsou trpěnou, či opovrhovanou nutností danou dobou jejich vzniku. Dnes, pokud jsou v pěkném původním stavu se stávají zajímavým zpestřením každé akce. On i samotný prodej knihy na veteránských akcích má své kouzlo. Kouzlo setkávání s lidmi, kteří mají o tříkolky opravdový zájem, setkávání s kupujícími, pro něž je úvodní živé slovo autorů velmi cenné. Tyto akce se velmi osvědčily a jejich výsledky nás vedou k přesvědčení, že je třeba pokračovat.

Co nás ale těší nejvíce je to, že se nám daří dokazovat velorexářské veřejnosti, že sice nemůže být všechno tak, jako dřív, ale že není nic, co by muselo vést k rozštěpení lidí, které Velorexy spojují. Lidí, kteří táhnou za jeden provaz. Lidí, kteří svou jednotu dokazují na každém setkání a srazu již tím, že se ho aktivně účastní. Jsme jednou velkou partou, protože nás spojuje stejný koníček. A že to nejsou jen prázdná slova dokazuje i setkání při příležitosti výstavy našich milých strojů na podzimní Mototechně v Brně.

Užijte si vánoční svátky a nezapomeňte, že i vaše stroje si zaslouží něco nalézt pod vánočním stromem. Vždyť díky nim žijeme výjimečné životy, díky nim poznáváme cizí země a díky nim poznáváme nové přátele a získáváme věrné kamarády. Do Nového roku 2011 přejeme všem chladnou hlavu, bystrý úsudek a mnoho šťastných kilometrů ve třech, dvou či jedné stopě, jak je komu milejší. Za přízeň a důvěru velké díky.

Váš kolektiv autorů knihy
Velorex-Tělesně vadní do šťastnější budoucnosti


Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

nehodnoceno


Komentáře (4)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

PF 2011PF 2011
REGISTROVANÝ UŽIVATELBaky
Připojuji se s přáním suchých silnic všem a všude...

Posláno 2.01.2011 v 01:53

Beze slovBeze slov
AUTOR ČLÁNKŮstita252759362
K tomuto článku se snad nedá už nic dodat, škoda že nejde napsat potlesk. Díky

Posláno 29.12.2010 v 09:09

Re: Beze slovRe: Beze slov
AUTOR ČLÁNKŮVlasta69929881Osobní WWW stránkawww.vavru.cz
jde

Posláno 29.12.2010 v 09:46

PF 2011PF 2011
AUTOR ČLÁNKŮMe2dd
Díky vám všem co se aktivně podílíte na takovýchto akcích a něco děláte pro ostatní, moc si toho vážím a myslím , že nejsem rozhodně sám, tož tedy vám všem i ostatním milovníkům našich tříkol vše nej a mnoho expedic a km a mil v nastávajícím roce 2011 přejí čerstvě se rozrostlí Me2di.

Posláno 28.12.2010 v 14:21


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

125Jarní Boskovice č 26...
120POTKALI SE U KOLÍNA
90MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
69Zapalování a seřizov...
66Převodovky ve Velore...
55Vrchní, prchní! Velo...
53Maďarsko 2010 aneb s...
51Kampaň - stop zbyteč...
47III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
4325. Jarní sraz Velor...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama