Pískování v domácích podmínkách - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Pískování v domácích podmínkách

autor: Mila_30719. 11. 2003Poznatkykomentářů: 10přečteno: 64495 xfoto: 15známka: 2

Proč vlastně pískovat ? Původně jsem o pískovaní vůbec nepřemýšlel, říkal jsem si je to zbytečné, stačí přece kostru obrousit ocelovým kartáčem a smirkem. Většina zkušenějších kolegů velorexářů mi řekla : „Ano stačí kostru obrousit ale už předem můžeš počítat s tím že do 4 let se začne barva odlupovat a bude nutné natřít kostru znovu. Pokud to myslíš s renovací vážně, kostru opískuj.“ Byl jsem na rozpacích, zda zvolit levnější a rychlejší obroušení nebo zdlouhavější a nákladnější pískovaní. Když jsem ale zjistil že se dá pískovací pistole koupit za necelých 700 Kč a k jejímu provozu postačuje i malý kompresor, byl rozdíl ceny broušení vers. pískování tak malý v celkovém rozpočtu na renovaci, že jsem se rozhodl pro kvalitnější pískování. Navíc po opískování je povrch kostry lehce zdrsněn a ideálně připraven na nátěr. Na první pokus jsem použil 1 díl přední nápravy a koš. Chvíli mi trvalo než jsem dostal ten správný grif, ale ověřil jsem si, že nebude problém opískovat celého velorexe doma.


Příprava:

Než začnete pískovat je velmi důležité se na to náležitě připravit:
  1. Pracovní místo: při tryskání písek odletuje úplně všude, takže pracujte raději někde v ústraní, ideální je natáhnout pod pracovní místo dostatečně velkou plachtu na které písek zůstane ležet, můžete ho znovu shrabat a použít.
  2. Materiál: Pro začátek jsem použil jako tryskací materiál běžný betonářský písek prosetý přes cedník a částečně vysušený u kamen. Rozhodně to není to nejlepší řešení, dá se to použít jako nouzovka na nějaké malé díly. Ideální je použít SUCHÝ křemenný písek, mají ho například v HORNBACHU na zásyp spár zámkových dlažeb, s tímto pískem je pískování hračka.
  3. Ochranné pomůcky: při této práci platí dvojnásob že "bez brýlí ani ránu" , dobré je mít na sobě dlouhé nohavice a rukávy, a sundat si hodinky, přes opískované sklo není nic vidět.
  4. Kompresor: minimálně 6 Atm, a dostatečný zásobník vzduchu, ja mám jenom 24 litrů a je to minimum, kompresor bez zásobníku vzduchu vůbec nedoporučuju, tryskací pistole pouští maximální průtok vzduchu velkou tryskou takže tlak klesá velmi rychle.
  5. Pískovací pistole: koupil jsem ji v Baumaxu za 690 Kč, je možné ji použít na tryskání libovolným materiálem do velikosti zrna 1,5 mm.


Postup:

Hodně záleží na počtu vrstev staré barvy. Pokud je na kostře pouze jedna původní vrstva barvy můžete začít rovnou pískovat, bohužel moje kostra byla natřená 3 někde i více vrstvami měkké hodně husté barvy takže jsem musel nejdříve použít ocelový kartáč na rozbrušovačce, odstranit horní silnou vrstvu a poté až začít se samotným pískováním.
Pískoval jsem po malých plochách, většinou bylo nutné každé místo přejet minimálně dvakrát, sváry i vícekrát. Když některé místo nechtělo povolit ani po několikanásobném přejetí použil jsem špachtli k narušení povrchu barvy a poté jsem problémové místo znovu přejel, většinou už povolilo.
Převrátil jsem kostru na levý bok a začal jednou kratší trubkou u kola na vnitřní straně levého boku a od této trubky jsem pokračoval postupně na všechny strany. Takto jsem opískoval celý vnitřní levý bok až do poloviny dveří, přední a střední podlahové trubky zespoda a z boku, a trubky přední “kapoty“ zespoda. Poté jsem převrátil kostru na pravý bok a postup zopakoval na pravé vnitřní straně. Nakonec jsem postavil kostru na podlahu a opískoval celý předek z venkovní strany.
Stejný postup použiji na zadní část a střešní konstrukci. Je nutné pískovat kostru z několika směrů aby jste se dostali ke všem trubkám, svárům, skulinám a na nic nezapomněli.

Náklady:

materiál: písek 4 pytle po 25 kg
400 Kč
ocelovy kartac na rozbrušovačku 2x 180 Kč
360 Kč

Při výpočtu nákladů je též nutné kalkulovat s časem. Celou přední část jsem dělal 12 hodin až do poloviny prahu, 12 hodin zadní část a 6 hodin střešní konstrukci a rám okna. Cenu kompresoru (4000 Kč) do celkových nákladů nezahrnuji, jelikož jej využiji i při jiných činnostech a nekupoval jsem ho tudíž výhradně kvůli pískování.


Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 3, Známka: 2


Související články:
NatíráníNatírání
Nová podlaha do VelorexeNová podlaha do Velorexe

Komentáře (10)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

HWDPHWDP
a chuj cię to obchodzi
wy jestyście tak pojebani i chuj wam ładować w dupę wy zasrańce jebani

Posláno 27.10.2004 v 11:31

Re: HWDPRe: HWDP
AUTOR ČLÁNKŮsanter104465239
Hm, tak tedy nevim co nam vlastne "a chuj cię to obchodzi" chce rict, ale pro zacatek to nevypada nejlip...sice bych mohl spoluzacku z Polska pozadat o preklad, ale zatim vaham zda je to dobrej napad. Mohli bysme se dozvedet nemile veci...

Posláno 27.10.2004 v 12:48

Re: HWDPRe: HWDP
AUTOR ČLÁNKŮBrťka343725581Osobní WWW stránkavelorexrudolf.webnode.cz/velorex-blog/pruziny-do-sedacek/
jo tak toho se taky obavam, i když když němec píše o ku...., většinou se jedná o zatáčky.

Posláno 27.10.2004 v 16:29

Re: HWDPRe: HWDP
AUTOR ČLÁNKŮrex68
Jen soudruha z Polské lidové republiky nechte, ať si uleví, Orel již nedávno dolétal že.....

Posláno 6.05.2010 v 13:07

Piskovani -LeštěníPiskovani -Leštění
REGISTROVANÝ UŽIVATELkarelxxOsobní WWW stránkawww.tryskani-piskovani.com
Nabízím službu zinkovani, pískování a leštění hliníkových a kovových částí na motorky, automobily, bicykly atd. Není problém leštit i nerez a různé slitiny. Kontaktujte mě na e-mail nebo mobil. "Levně a rychle".

Posláno 6.04.2010 v 23:48

Pískování za babku...Pískování za babku...
AUTOR ČLÁNKŮVlasta69929881Osobní WWW stránkawww.vavru.cz
Já si nechávám pískovat ve firmě Kovopor Strmilov - okres Jindřichův Hradec.

www.kovopor.cz

Opískování kompletního velorexe + dílů navíc mě stálo 890 Kč (trvalo to asi 100 minut). Bylo to provedeno kvalitně, na počkání. Můžu vřele doporučit.

Posláno 24.11.2003 v 15:28

PískováníPískování
Jura
Zajímavý příspěvek. Mám taky tři velorexy opískovane a je to ideální podklad pro barvu. Jeden Velorex jsem pískoval v domácích podmínkách jako pan Miloslav, další již ne. Je otázkou, zda-li je výhodnější strávit několik dní pískováním a nebo si velorex nechat opískovat ve firmě. Finančně to výjde úplně stejně. Pistole 600kč (30h jedna obyč. tryska nevydrží), písek 400kč, zapůjčení kompresoru (30h elektriky) a hlavně čas strávený s respirátorem, brýlema a oblekem. Tipuji, že 30h jsou tak 3-4 dny. Dá se sehnat firma, která Velorex opískuje bez papíru za 1000-2500 kč, jen se domluvit.

Posláno 23.11.2003 v 21:30

Re: PískováníRe: Pískování
AUTOR ČLÁNKŮMila_307256476668
Pro upresneni, kompresor mam vlastni takze za zapujceni jsem neplatil nic, spotrebovana elektrika je cca za 45 Kc protoze cela chalupa kde jsem piskovani provadel ma nizkou sazbu jen za 0,91 h/hod a kompresor take nejede trvale.
Piskovaci pistole ma trysku opotrebovanou tak o 40 % takze se da jeste minimalne dalsich 30 hodin pouzivat a tryska jde vymenit.
Nejhorsi na tom celem asi byl ten straveny cas o vikendech. Ale bohuzel jsem v praci casove tak vytizeny ze v tydnu nemam vubec cas a o vikendech malo kde pracuji, navic bych jeste musel kostru prevazet 1 sobotu minimalne 60 km tam a druhou sobotu 60km zpet. Proto jsem se take priklonil k variante piskovat doma.

Posláno 24.11.2003 v 00:01

Re: PískováníRe: Pískování
Jura
Vždy jde o úvahu a o možnostech. Pro někoho je výhodné věnovat čas, pro někoho peníze. Někdo má možnost pískovat doma (místo, vybavení), někdo nemá ani vlastní garáž. Myslím, že ideální je pracovat ve firmě, která má pískovací box :o).

Posláno 24.11.2003 v 15:17

pískování v domácích podmínkáchpískování v domácích podmínkách
Pavel K.
Na začátek bych chtěl říct, že se živím pískováním především skla a tak dokážu oběktivně posoudit Miloslavovo počínání.
Musím říct, že před ním smekám. Pískovat rám cirka 30 hodin to už chce odhodlání. S jeho postupem a použitýmy materiály souhlasím. Pro kvalitu pískování a především rychlost je důležitý tlak (stabilních 5 až 6 atmosfér postačí ) a pak množství vzduchu. Bavíme se o stovkách litrů za minutu. To však s takhle malým kompresorem nelze dosáhnout ani s větším vzdušníkem. Lepší kompresor, lepší pískovací pistole = vyšší náklady a to pro občasné použití není nutnost. Takže ještě jednou, potvrzuji Miloslavův postup a hodně trpělivosti.

Posláno 19.11.2003 v 12:20


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:841
Celkem fotografií:9449

TOP články

166XII. Film Fest Velor...
132Jarní Boskovice č 26...
115MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
87Převodovky ve Velore...
64Zapalování a seřizov...
61Kampaň - stop zbyteč...
58Maďarsko 2010 aneb s...
57Vrchní, prchní! Velo...
53XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
53III. VELOREXÁŘSKÝ PL...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama