Test kufru a brašen Zitex do Velorexu - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Test kufru a brašen Zitex do Velorexu

autor: Brťka12. 11. 2007Poznatkykomentářů: 8přečteno: 16421 xfoto: 23známka: 3

Ve Velorexu je málo místa. To všichni, myslím, víme a leckdo si již pomohl vlastní výrobou nebo nákupem různých doplňků pro lepší využití prostoru.

Foto volného prostoru před instalací kufru
Foto volného prostoru před instalací kufru


U mne to není jinak a jak se o mně ví, většinou tahám mnohem více věcí, než potřebuji. Před plánovanou expedicí do Rumunska jsem dozrál k úvaze, že tzv. "urob si sám" u mne nebude fungovat, tak jsem se obrátil na jednoho z výrobců kufrů a brašen do Velorexů se svou akutní potřebou a ještě navíc speciálním požadavkem na co nejlepší využití prostoru a s prosbou o radu, kam s olejem, který mnohdy z lahví teče, a hlavně zavazí.

Bylo mi zcela vyhověno, hlavně i díky ochotnému Betonovi (díky Martine), jež se ujal mé poptávky a ochotně zapůjčil svůj velorex k měření a prozkoumání, co a jak by mohlo být, skoro jako pod heslem "lépe a radostněji k příštím zítřkům" :) .

A tak se zrodila speciální úprava standardně nabízeného kufru do Velorexu, jehož montáž navíc nijak nepoškozuje rám, neboť se připevňuje jen pomocí suchých zipů a přezek. (Přiznám se, že mne lehce před lety inspiroval "svým podpalubím ve stroji" kolega z VTPL Petr Kment, jemuž tímto děkuji.) Vše bylo namysleno a vyrobeno v rekordním čase, do 14-ti dnů jsem už doma instaloval.

detail
detail


Speciální úprava tkví v tom, že v přední části jsou zapuštěny dvě trojúhelníkové kapsy, do každé z nich se pohodlně vejdou-částečně zapustí vždy tři lahve MOGULU TSF (placaté) a i navíc půl litru převoďáku (takže do Rumunska jsem jel s dostatečnou zásobou oleje). Spodní švy kapes se ukotví tak, že sahají až pod vodorovnou výztužnou trubku v přední části (viz foto), natáhnou se před ni, aby byly mezi touto trubkou a koženkou. Tím jsou pevně přichytlé, "nelítají" v prostoru, nemohou se jakkoliv vysunout či vysmeknout a olej či jiné věci "sedí" na trubce, čímž není nijak ohroženo řízení a ani nejsou omezena brzdová lana. Nad olej je pak možno dávat další věci, nehrozí jeho vylití a nezabírá se v kufru zbytečně místo.

otevření přepážky uvolněním suchého zipu
otevření přepážky uvolněním suchého zipu


Z boku od řidiče mi byla navíc vyrobena samostatná kapsa k zavěšení vedle nádrže, do které se vleze např. 2l láhev s pitím, či rukavice, pracovní utírací hadr/y, či další věci, které chceme mít po ruce.

Celý kufr se musí standardně před instalací do Velorexu vyztužit dvěma kusy nějaké tenké+pevné podložky pro jeho zpevnění. Já jsem si výztuže vyrobil podle přiloženého nákresu z doma nalezeného sololitu, po dopasování a instalaci jsou nyní výztuže schovány a uzavřeny v dvojitém dně na suchý zip.

Tímto opatřením je kufr včetně prostoru před polujezdcem účelně zpevněn. Vedle nádrže ze strany spolujezdce je podélná volnější přepážka, opět např. pro 2l láhev vody. Pro typy s hydraulickým ovládáním spojky nechybí zazipovaný otvor pro přístup k nádobce s brzdovou kapalinou.

detail prostoru před spolujezdcem - kapsa na nápoj a přístup k nádobce "hydrauliky"
detail prostoru před spolujezdcem - kapsa na nápoj a přístup k nádobce "hydrauliky"


V prostoru nad nohami spolujezdce dále nechybí zevnitř Velorexu přístupná spodní velká kapsa na mapy, lékárničku a jiné potřebné věci, uzavíratelná zipem.

Pro svoji potřebu jsem zvolil a i doporučuji uzavíratelný typ, kdy se celý kufr před zaklopením koženkou uzavře ve dvou dílech na zip.

kufr se uzavírá pomocí 3 zipů, uchycený k rámu je festovně pomocí přezek a suchým zipem obepínajícím celou trubku na obou stranách.
kufr se uzavírá pomocí 3 zipů, uchycený k rámu je festovně pomocí přezek a suchým zipem obepínajícím celou trubku na obou stranách.


Má to několik praktických důvodů. Při průjezdu prašnou cestou se dovnitř nic nedostane, a při chladných ránech či větších deštích mívám zespod koženku vlhkou či mokrou. Takto zůstane rosa či voda při kontaktu s kufrem na jeho horní části a věci uvnitř zůstanou suché. Každý jistě ocení suché prádlo, nenavlhlé mapy či potraviny.

Přestože jsem si za sebe letos natunil bednu s reproduktory, objednal jsem si a otestoval zároveň, místo stále vozící cestovní tašky, dva díly brašen do koše. Rovněž mohu doporučit, vešly se mi tam, dovnitř se nepráší, nic nelítá za hlavou či nepadá ven, vše je schováno a skryto "nenechavým" očím a rukou.

pohled na letmo uchycenou přední brašnu
pohled na letmo uchycenou přední brašnu




Brašny jsou propojitelné zevnitř, sezipovatelné k sobě, s kapsou na drobné věci k ruce a uchopitelné za rukojeť.

systém spojení brašen k sobě zipem.
systém spojení brašen k sobě zipem.


Hodila by se možná přezka na rameno, ale myslím že velorexáři necestují příliš po hotelích, a brašnám chybí pevné dno, aby byly volně formovatelné v koši, takže by to asi nebyl nejlepší způsob jejich uchopení. Pokud se při cestě často nepočítá s jejich manipulací, tak je nejlepší nainstalovat je nejprve do Velorexu a až následně do nich naskládat věci dle potřeby. Předejde se tak jejich přeházení při instalaci do Velorexu. Brašny totiž kvůli jejich střihu a konstrukci drží formu v podstatě jen při pevné instalaci a uchycení do koše, na rozdíl od úmyslně vyztužených cestovních tašek.

Díky brašnám už snad aspoň není tolik vidět nepořádek, který vozím, ale nejen proto jsou moje zkušenosti jen a jen pozitivní. :o)

Toliko moje zkušenosti s těmito doplňky, když máme po sezóně a mnozí možná touží třebas po zlepšovácích, nebo větším pohodlí při svém cestování Velorexem :o) .


nevyužité místo
nevyužité místo


pohled na instalovaný kufr
pohled na instalovaný kufr


pohled na kapsy v "podpalubí" a přepážku v přední části
pohled na kapsy v "podpalubí" a přepážku v přední části


detail přepážky v přední části kufru
detail přepážky v přední části kufru


pohled na zapuštěné kapsy a systém uchycení
pohled na zapuštěné kapsy a systém uchycení


pohled do kapes
pohled do kapes


detail
detail


náhled do kapsy, v přední části je vidět její stažení před spodní vodorovnou trubku
náhled do kapsy, v přední části je vidět její stažení před spodní vodorovnou trubku


detail
detail


zadní - menší z brašen v koši
zadní - menší z brašen v koši


připojená přední - větší z brašen
připojená přední - větší z brašen


pohled z boku
pohled z boku


Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 2, Známka: 3


Komentáře (8)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

brašny na cestáchbrašny na cestách
AUTOR ČLÁNKŮBrťka343725581Osobní WWW stránkavelorexrudolf.webnode.cz/velorex-blog/pruziny-do-sedacek/
jen taková bonusová fotka z průjezdu přes Maďarsko.

To černé za brašnami je, mezi střechou a kufrem přikurtovaný, stan.

Posláno 14.11.2007 v 17:54

Re: brašny na cestáchRe: brašny na cestách
AUTOR ČLÁNKŮBeton605820940
na olej co člověk veze do zásoby jsem zvolil tuto úpravu přední zástěny
http://www.velorexy.cz/garaz/beton/betonek-muj-hodobozovej-velorex/promyslena-zastena-pred-pedaly

Posláno 7.10.2014 v 07:28

kufrkufr
AUTOR ČLÁNKŮMe2dd
Mohu jen potvrdit, kufr už několik sezon mám a je fakt super, a kapsa vedle nádrže je normálně k mání Betone?

Posláno 15.11.2007 v 20:15

Re: kufrRe: kufr
AUTOR ČLÁNKŮBeton605820940
Jo ta brašnička se dá normalně nechat u zitexu ušít

Posláno 16.11.2007 v 19:21

Kufry a brašny ZitexKufry a brašny Zitex
AUTOR ČLÁNKŮVelobet354732416
Taky jsem si už před časem pořídila kufr od Zitexu a jsem s ním maximálně spokojená tolik věcí co tam nacpu to je prostě super

Posláno 13.11.2007 v 07:31

Re: Kufry a brašny ZitexRe: Kufry a brašny Zitex
AUTOR ČLÁNKŮBeton605820940
Nechci se te nikterak dotknout to ne, ale brašny jsou opravdu velike a když má človek solujezdkyni misto spolujezdce tak pak teprv pozná co zbytečnejch věcí veze sebou

Posláno 15.11.2007 v 13:32

Re: Kufry a brašny ZitexRe: Kufry a brašny Zitex
AUTOR ČLÁNKŮHonza
Já bych tvoje tvrzení o spolujezdkyni, Martine, trochu poopravil. Pokud vezmu jako spolujezdce Kopejdu (možná si ho někdo pamatuje z Boskovic 2005), nepomůže ani PAv s Motexem a zahrádkou dohromady!

Posláno 16.11.2007 v 09:29

Bez konkurenčně největšíBez konkurenčně největší
AUTOR ČLÁNKŮBeton605820940
Kdo sebou rád vozí všemožné věci co v podstatě má jen jak se říka "co kdyby" tak brašny a kufr pod kapotu je na to jak dělný. Mám od Zitexu ještě takovou malou přiruční kapsu pod kapotu co je v prostoru vedle nádrže z leva po směru jizdy. Vejdou se tam dvě 1,5l pet lahve a drobnosti. Dobrá věcicka proti nenechavcům co koukají do kapes ve dveřích

Posláno 13.11.2007 v 13:54


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

139XII. Film Fest Velor...
134Jarní Boskovice č 26...
105MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
78Převodovky ve Velore...
67Maďarsko 2010 aneb s...
66Zapalování a seřizov...
59Vrchní, prchní! Velo...
56XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
56III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
56Kampaň - stop zbyteč...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama