Když střechovice bledne - aneb test 1. nátěru střechovice. - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Když střechovice bledne - aneb test 1. nátěru střechovice.

autor: Brťka7. 5. 2008Poznatkykomentářů: 6přečteno: 20046 xfoto: 4známka: 1

Na jarní Motortechně, která se již po několik posledních let a zřejmě natrvalo, 2x ročně odehrává v areálu BVV v Brně, je vždy tolik lidí (a čímdál víc), že nemá cenu si dělat přehnané ambice z nějakého extra nákupu, nehledě na to, že nemalý počet obchodníků s veteránskými díly či veteší již má okolní stánky možná dávno zmáklé, než-li se k nim probojují první návštěvníci. Klasických "prodejců ze stodoly" už tam je jako šafránu a je o ně víc než velký zájem.

O to více prostoru je, až chození a namáhání očí procházením stánků unaví, na pohodové setkávání se s lidmi, s nimiž je nezřídka možné najít něco společné, aniž by to bylo nějak na první pohled patrné.

Takto jsem se u jednoho ze stánků dal do řeči s pánem, který přijel od tuším Jindřichova Hradce či Jemnice (ač každé z měst je jinde, teď vážně nevím) a nejen že má velorex (byť jej zřejmě nyní prodá), ale také se několik desítek let zaobírá opravami a renovací motocyklů. Několik minut jsme si povídali, no spíše jsme se s kolegou snažili pochytit nějaké ty rady a poznatky.

Jednou z jeho rad bylo téma střechovice. Pán mi sdělil, že 2x za posledních 10 let natíral střechu černou lihovou barvou, kterou používají obuvníci. Jedná se o tzv.

"bleskovou čerň".

Je to barva na kůži, obuv a galanterii, používají ji podle něj i malí opraváři obuvi. Zaujalo mne to již kvůli faktu, že moje střecha již začala jevit známky únavy, k čemuž přispělo aktivní využívání stroje, slunění, místní oděrky způsobené častým třením ohýbané střechy při jízdě na kabrio, možná i blednutí "pomocí chemie" při pokusu o její údržbu. Nejde mi prvotně o blednutí, i světlá střecha má kouzlo, ale spíše o myšlenku, že nátěr by třeba mohl i snížit riziko rychlého teření nití a horní vrstvy vůbec.

A takhle vypadala v loňském roce

střecha na Rudolfovi.



Našel jsem si tuto barvu na netu, najdete ji např. na stránkách výrobce

www.lear.cz,

optal jsem se i u opraváře obuvi. Výrobce mi e-mailem poděkoval za můj velmi zajímavý a originální dotaz a zopakoval charakteristiky výrobku a účel, pro nějž jej vyrábí. No asi je budu informovat, že jim tam jeden od teď chybí, tedy doufám :o))) . Barvu jsem si tedy jel koupit do Brna do potřeb pro obuvníky. Stála 150Kč/l, na nátěr jsem spotřeboval cca 0,5 l.

Nyní je již střecha po nátěru a nutno dodat, že střechovice tuto řídkou barvu jako divá. Je to jako smáčet střechu vodou, barvu na štětci moc neudržíte, je stéká doslova jako voda, chce to pečlivý postup a při práci hodně větrat. Nic se neuspěchá. Barva na střechovici rychle schne, nezanechala žádné skvrny ale drobné odřeniny samozřejmě i přes ni vystupují. Natíral jsem pomocí hustého jemného štětce. Bohužel není nátěr zcela dokonalý, protože na několika málo malých místech jsem již někdy v zimě zkusil na radu zástřik silkalem, který prý někdo z kolegů také používá k impregnaci střechy. Ale to je ojedinělý vedlejší efekt, můj problém a předem vykřičník, že mastnota se na vzhledu prostě projeví. V zadu v dolní části mám tedy mírnou mapku. Jinak jsem zatím více než spokojen a uvidím, jak rychle bude blednoucí proces probíhat., případně, jestli barva, ač by neměla, nebude nějak zapouštět, stékat při dešti či dokonce tvrdnout povrch střechovice. Lih snad spodní gumové vrstvě neuškodí, co jsem slyšel.

Za nějakou dobu tedy budu moudřejší a ti, co si potrpí na černé střeše, mají tip a naději, že jim zase bude na čas pod černou střechou horko, až to hezké nebude :o).

první pohled v tmavé garáži není špatný.
první pohled v tmavé garáži není špatný.


zadní pohled s viditelnými skvrnami vzniklými již před nátěrem.
zadní pohled s viditelnými skvrnami vzniklými již před nátěrem.


tmavost střechy mírně zkresluje ranní slunce.
tmavost střechy mírně zkresluje ranní slunce.


Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 1, Známka: 1


Komentáře (6)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

StřechaStřecha
REGISTROVANÝ UŽIVATELsisalala
Ahoj strašně moc by mě zajímalo zda by ta batva pomohla i mé střeše na cabrioletu, střecha je ale látková a tak se ptám a zárověň prosím o radu, děkuji

Posláno 9.03.2011 v 20:43

Není to hloupost?Není to hloupost?
REGISTROVANÝ UŽIVATELEvinka
Ahoj Zdeňku není to hloupost tu střechu natírat?? Spousta velorexů ji má vybledlou a stroje jsou to pořád hezké a mají takový dobový punc. Sama jsem jela v takovém stroji v dešti a střechou do něj nepršelo tak nerozumím proč ji natírat. Nemluvě o těch flecích ty jsou fakt potom škaredé

Posláno 13.05.2008 v 07:00

Re: Není to hloupost?Re: Není to hloupost?
AUTOR ČLÁNKŮBrťka343725581Osobní WWW stránkavelorexrudolf.webnode.cz/velorex-blog/pruziny-do-sedacek/
Ahoj Evinko, na tvoji otázku jsem tak nějak odpověděl výše. Spousta kamošů má zcela vybělenou střechu, má původní roztrhaná byla taky taková a to se mi fakt líbí. Ale krásně černá má taky kouzlo, navíc nedělaly se jistě světlé, nýbrž tmavé, tak i proto. A jak jsem psal v článku, jde mi i o ochranu před "korozí nití a střechy jako takové". Je otázkou, zda to může pomoci, nebo či existuje třeba nějaký bezbarvý nátěr, který by bránil teření na slunci a dešti. Spousta kolegů různě impregnuje střechu proti promokání, snaží se i bránit blednutí. Tak jsem to taky vyzkoušel, i když netvrdím, že za pár let již třeba nechám střechu přirozeně zbělet. Slunce vyžere časem doběla každou takovou nestabilizovanou barvu, nedělám si iluze.

Posláno 13.05.2008 v 13:15

natřená střechanatřená střecha
AUTOR ČLÁNKŮMe2dd
OK, jen natíráš černou střechu jen velmi jemně vybledlou, co to asi udělá s téměř bílou střechou? Že bych zkazil patinu?

Posláno 8.05.2008 v 21:43

Re: natřená střechaRe: natřená střecha
AUTOR ČLÁNKŮBrťka343725581Osobní WWW stránkavelorexrudolf.webnode.cz/velorex-blog/pruziny-do-sedacek/
Zdar chlape, to nevím, to by se muselo zkusit na nějaké staré roztrhané střechovici. Tady si budu asi trochu odporovat. do běla vybledlé střechy se mi paradoxně líbí. kdyby se tak rovnou vyráběly, jako seprané světlé, nebyl bych proti. ale ta šeď, kterou jsem si sluněním a možná i horlivým použitím čističe Pulitenda, ta se mi znelíbila a tak jsem si řekl, že než čekání na zesvětlání, tak raději dobarvení do černa. Toť tak.

Posláno 13.05.2008 v 13:05

Raději profi řešeníRaději profi řešení
AUTOR ČLÁNKŮPytlak37119192
V případě obnovy střechy co se týče barvy či voděodolnosti bych radši spoléhal na profesionály, navíc ze země, která je králem kabrioletů. Podívejte se na následující odkaz: http://www.renovointernational.com/products/products.html

Posláno 12.05.2008 v 10:45


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

137Jarní Boskovice č 26...
135XII. Film Fest Velor...
101MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
77Převodovky ve Velore...
67Zapalování a seřizov...
66Maďarsko 2010 aneb s...
59Vrchní, prchní! Velo...
57III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
56Kampaň - stop zbyteč...
55XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama