Květnové dny aneb s Velorexem nejdál dojdeš - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Květnové dny aneb s Velorexem nejdál dojdeš

autor: rex689. 12. 2009Příprava knihykomentářů: 7přečteno: 9172 xfoto: 17známka: 1

Dne 30.4. 2009 odpoledne jsme ve složení Láďa, Tomáš, Vašek a Kléma vyrazili z Prahy směr Solnice. U Kolína se připojil Roman a na místě už čekali Řezňa s Luďkem.

Cestou na základnu
Cestou na základnu


Za základnu jsme zvolili sídlo jednoho Klémova kamaráda nedaleko od Solnice. Večer jsme provedli přípravu na následující den, která zahrnovala další analýzu toho, co jsme nashromáždili v listinné podobě.

Diskuze na základně před vlastní akcí
Diskuze na základně před vlastní akcí


Dne 1.5. 2009 První májový den – Svátek práce jsme stylově oslavili prací na knize. Náš program byl hodně nabitý. Dopoledne jsme strávili s potomky majitelů jisté firmy, která se později stala oním opomíjeným závodem Vela, jak jste se mohli dočíst v předchozí reportáži. Vnuk tehdejšího majitele přivezl historické fotografie a měl také spoustu zajímavých informací. S dojetím jsme přijali jejich pohostinnost.

Luděk vybaluje pojízdnou kancelář
Luděk vybaluje pojízdnou kancelář


Nepřijel však sám, spolujezdce v jeho Velorexu mu dělal další pamětník, říkejme mu pan Václav, jehož otec dlouhá léta pracoval v solnické pošívárně. Také jeho informace byly velice cenné, stejně jako jeho fotografie a dokumenty.

Pamětníci vzpomínají
Pamětníci vzpomínají


Práce nám rychle ubíhala, bylo navařeno napečeno, něco se popilo prostě pohoda....
Práce nám rychle ubíhala, bylo navařeno napečeno, něco se popilo prostě pohoda....


Poté jsme se přesunuli do Solnice. Konvoj Velorexů budil zaslouženou pozornost. Lidé se zastavovali a povídali. Ukázalo se, že snad každý okolo jdoucí Solničan měl v rodině někoho, kdo ve Velodružstvu pracoval.

Zastávka v Solnici
Zastávka v Solnici


Nejprve naše stroje zapózovaly před Solnickým závodem. Poté jsme vyzpovídali nejen souseda, který s tímto závodem Vela sousedí, ale též jeho další sousedy, kteří obývají nemovitost, ve které dříve sídlila opravna Velodružstva. Měli opravdu hezké staré fotografie a jejich vzpomínky byly pro nás opět něčím novým, co nám otevíralo bránu do zapomenutých dob.

Naše stroje před solnickým závodem
Naše stroje před solnickým závodem


Jak příjemná byla náhoda, když jsme při hledání bydliště dalšího z pamětníků výroby pana Slezáka trochu zabloudili a cestu nám poradili potomci jednoho z prvních zaměstnanců! Při té příležitosti ochotně přinesli plnou obálku historických fotografií k zapůjčení. Dostali jsme tak k dispozici nám dosud neznámé fotografie, které jsme ještě neviděli. Není nad to, na místě činu jezdit ve Velorexu.

Oběd v Solnici u Kamenného stolu
Oběd v Solnici u Kamenného stolu


Díky aktivitě paní Anny Molnárové, která v solnickém závodě pracovala od roku 1953, jsme měli možnost zprostředkovat setkání více pamětníků najednou. Domluvila totiž setkání v Novém Hrádku u pana Antonína Hartmana. V Solnici naložil Roman do hadráka pana Miroslava Slezáka, Tomáš poskytl stroj pro paní Molnárovou a Vašek svezl pana Václava, který si toto setkání po létech nenechal ujít.

Pan Slezák si jízdu s Romanem pochvaloval
Pan Slezák si jízdu s Romanem pochvaloval


Archiv pánů Slezáka a Hartmana, je opravdovým pokladem pro publikaci o Velorexech. Hltali jsme všechny jejich informace i vzpomínky. Oba pracovali v Solnici od začátku, pan Hartman působil dokonce ještě na Parníku. Luďkův Velorex vozil skener a notebook, paní Hartmanová kromě pití a bábovky přinesla také prodlužovací šňůru a tak bylo možno ihned materiály digitalizovat pro naše potřeby takřka na zápraží u Hartmanů.

Diskuze u Hartmanů
Diskuze u Hartmanů


Pořídili jsme také zvukový záznam, na kterém mimo jiné Antonín Hartman popsal, za jakých okolností, kdy, kde a komu věnoval prázdné výrobní štítky, které mu doma zbyly…ale o tom zase jindy. Je nám jasné, že všechny zjištěné informace musíme zpracovat a to bude stát hodně času a bezesných nocí.

Luděk s Řezňou skenovali přímo na zápraží u Hartmanů
Luděk s Řezňou skenovali přímo na zápraží u Hartmanů


Fotografie připravené na skenování
Fotografie připravené na skenování


Na závěr celého setkání jsme se společně vyfotili u tříkolek a pan Antonín Hartman si s chutí po mnoha letech sedl za volant jednoho ze strojů. Byl z toho hodně dojatý a musíme říci, že my také. Všichni jsme cítili, že už jenom kvůli němu musíme pracovat rychle. Také od pana Slezáka s paní Molnárovou se nám dostalo maximální podpory. Rádi by se totiž dočkali nějakého výsledku.

Skupinová fotografie všech účastníků setkání
Skupinová fotografie všech účastníků setkání


Já jsem jel ještě vrátit zapůjčené fotografie a ostatní rozvezli pamětníky do jejich domovů

Před solnickým závodem letos
Před solnickým závodem letos


Stejné místo o pětapadesát let dříve
Stejné místo o pětapadesát let dříve


Následoval náš podvečerní přesun na sraz Velorexů do Boskovic, kam jsme dorazili až za tmy. Kniha pro nás byla pochopitelně diskusním tématem číslo 1. V sobotu večer nám Ivo Fajman sdělil, že na dotazy ke knize odpovídá tak, že si vzal na starost Album dochovaných strojů a zbytek řeší od 1. ledna 2009 Tomáš Jaroň. Proti tomu jsme se museli důrazně ohradit. Vždyť ještě v březnu, i když už se rozpory objevovaly, jsme se alespoň pokoušeli tvořit společně! Sdělili jsme mu, že jeho kolektiv už neexistuje a že mu s jeho knihou pomáhat nebudeme. To vedlo k zahájení vracení předplatného.

Boskovice 2009, Athéna sobota večer, polovina autorského kolektivu
Boskovice 2009, Athéna sobota večer, polovina autorského kolektivu


Boskovice 2009,  Athéna  sobota večer.....
Boskovice 2009, Athéna sobota večer.....


Hned následující středu 6.5. jsme se sešli na schůzi autorského kolektivu v restauraci Království na Žižkově, zde jsme hodnotili víkendové události a plánovali další intenzívní postup při práci na knize. Pokračování příště…


Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 3, Známka: 1

Známkovat mohou jenom přihlášení uživatelé


Související články:
Červen patří RychnovuČerven patří Rychnovu

Komentáře (7)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

Malý návrhMalý návrh
REGISTROVANÝ UŽIVATELIndiana
Ještě jsem si vzpoměl, když v nejmenované vesnici chtěli sehnat co nejvíc starých fotek vesnice, tak dali ve vesnici vědět asi ne půl roku dopředu, že kdo přinese do místní hospody nebo sokolovny nějakou starou fotku vesnice, dostane guláš a pití.Akce měla nečekaný úspěch.Přes 1000 fotek a spoustu svědectví kde co jak bylo atd.Když jsem viděl ty super lidi, jsem přesvědčený, že se i oni rádi sejdou a zavzpomínají na časy v solnickém družstvu.

Jsem ochoten pomoct.(třeba s tím gulášem)

Posláno 12.12.2009 v 12:42

DíkDík
REGISTROVANÝ UŽIVATELIndiana
Myslím,že přesně takovéto reportáže jsme všichni očekávali při každém otevírání stránek o knize velorex na motomagazínu a nic,dlouho vůbec nic.Takže velké díky kluci!!!

Posláno 12.12.2009 v 12:19

práce na knizepráce na knize
AUTOR ČLÁNKŮbleskOsobní WWW stránkawww.velorex-vary.com
Hltám obsah už druhé reportáže o vzniku knihy a jsem rád, že ustaly diskuse krytyzující vznik týmu tvořící tuto knihu. Všem asi začíná být jasné, že se kluci pustily do obrovské práce čítající už stovky - spíš tisíce hodin titěrné práce a že výsledek bude stát určitě za to. Takže držím pěsti a těším se.
BLESK

Posláno 9.12.2009 v 22:41

kniharexkniharex
AUTOR ČLÁNKŮMe2dd
Taky se těším a na obě knihy stejně, ale takto popsané práce mě baví a opět opakuji, závidím vám ta objevování a myslím musí být radost se Rexem68 nechat obhajovat i za vraždu moc pěkné

Posláno 9.12.2009 v 22:21

knihakniha
REGISTROVANÝ UŽIVATELsimi
Když se dívám na ty krásné výlety s těma krásnýma strojema,tak si říkám už aby bylo po zimě a vyjedeme brouzdat tu naši krajinu.Krásnéééé

Posláno 9.12.2009 v 20:20

Opravdu se tesimOpravdu se tesim
AUTOR ČLÁNKŮVlasta69929881Osobní WWW stránkawww.vavru.cz
Kdyz vidim ty obrazky a ctu vypraveni opravdu se hodne na knihu tesim.

Posláno 9.12.2009 v 15:12

Re: Opravdu se tesimRe: Opravdu se tesim
AUTOR ČLÁNKŮHonza
Bez jakéhokoli pochlebování, nebo ironie musím napsat, že je vidět, že to vzali správní lidé za správný konec.

Posláno 9.12.2009 v 16:45


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

139XII. Film Fest Velor...
134Jarní Boskovice č 26...
105MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
78Převodovky ve Velore...
67Maďarsko 2010 aneb s...
66Zapalování a seřizov...
59Vrchní, prchní! Velo...
56XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
56III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
56Kampaň - stop zbyteč...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama