Listopad pokračuje aneb sběr posledních dat - Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

Listopad pokračuje aneb sběr posledních dat

autor: rex688. 2. 2010Příprava knihykomentářů: 16přečteno: 11251 xfoto: 25známka: 1

17.11. 2009 je také výročí. To, které se váže k roku 1939 je vcelku jasné, co se ale skutečně stalo před dvaceti lety, to ví doopravdy málokdo…Navíc dnešního dne je svátek jednoho dopravního prostředku – 17.11. 1970 se po povrchu Měsíce rozjel sovětský vozík Lunochod. My však nyní vzpomínáme na jiné období a na jiné vozíky a vyrážíme za pamětníky.

Byli jsme u toho.....
Byli jsme u toho.....


Kléma s Tomášem vyrazili brzy ráno do Nového Hrádku. Bylo třeba ještě nějaké věci upřesnit s pamětníky a nafotit ještě nějaké dokumenty, které pro nás pamětníci dodatečně dohledali. Za aktivní pomoci jednoho z nich se podařilo vyluštit hádanku, kde a odkud byly pořízeny historické fotografie opravovaných tříkolek.

Tehdy
Tehdy


Dnes
Dnes


V Rychnově u pamětníků
V Rychnově u pamětníků


Odtud cesta badatelské skupiny pokračovala do Nového Města nad Metují. Zde proběhlo úspěšné pátrání po jednom potomkovi pamětníka, který pamatoval nejen počátky v Solnici, ale také vývojové středisko v Dolech. Pátrání směřovalo k jedné konkrétní fotografii. Tu nám syn továrníka Karla Lepše slíbil dodat do týdne. Jak příjemné bylo překvapení Tomáše a Klémy, když jim do půl hodiny fotografii přinesl do hospody na náměstí, kde obědvali.

Putování za jednou fotografií bylo úspěšné
Putování za jednou fotografií bylo úspěšné


Stopy Velorexu jsou všude...
Stopy Velorexu jsou všude...


Poté vedla cesta zpět do podhůří Orlických hor. Nejprve do Rychnova, pak do Solnice za Miroslavem Slezákem a nakonec k Červinkovým do Voděrad. Kluci tak do restaurace U Kozla v Praze na Žižkově dorazili s mírným zpožděním. Zde bylo rozhodnuto co nejdříve zopakovat výjezdní zasedání, které práci výrazně posunuje vpřed.

Výkresy stroje 435-O
Výkresy stroje 435-O


Námi původně vyhlédnutý stroj 435-O nebyl včas připraven k focení. Poslední SMS od majitele obsahovala text, že je v Německu a ozve se, až se vrátí. Dosud se tak nestalo, tak předpokládáme, že emigroval. Ač bylo šedých čtyřkolek vyrobeno relativně malé množství, dochovaných strojů v původním stavu je více a tak si naštěstí můžeme vybírat. 19.11. 2009 Tomáš s Petrem v Praze Na Lhotce přepracovávají text o čtyřkolce 435-O a upravují texty konstrukční části. Připravujeme se na další víkendový výjezd. 20. – 22.11. 2009 vyrážíme opět na hrad Orlík u Humpolce. Ještě v pátek jsme stihli jedno kolo korektur. Díky síti se daří hotovou práci hned posílat zpět grafikovi. Do zbylých hotových textů se doplňují fotografie.

Hrad Orlík
Hrad Orlík


Nedalo by se to napsat lépe ?
Nedalo by se to napsat lépe ?


Václav ví, že jen sytí mají konstruktivní myšlení....
Václav ví, že jen sytí mají konstruktivní myšlení....


Nejnáročnější je část, pojednávající o jednotlivých sériově vyráběných typech. Kromě jiného tvoříme popisy fotografií a nadpisy odstavců. Náročnou částí víkendu je také vymýšlení způsobu oddělování jednotlivých kapitol.

Při výběru fotografií
Při výběru fotografií


Pracujeme na Orlíku
Pracujeme na Orlíku


Práci střídáme s trochou zábavy a v noci před spaním si pouštíme různé filmy.

V některých filmech má hlavní hrdina štěstí i když nedopadnou dobře
V některých filmech má hlavní hrdina štěstí i když nedopadnou dobře


V jiných je tomu naopak
V jiných je tomu naopak


Sobotní poledne nám zpříjemnil Jirka Řezník, který přivezl kompletní oběd i s nádobím a příbory. Tento jeho skvělý čin je možno shrnout větou: „Řezník přivezl srnku od Sojky, moc nám chutnala. (srnka)“

Příprava na oběd pod širým nebem
Příprava na oběd pod širým nebem


Pěkný podzim umožnil piknik venku
Pěkný podzim umožnil piknik venku


Po obědě
Po obědě


Korektury textu jdou pomalu,ale není to na škodu věci. Podle přísloví víc hlav víc ví, stále objevujeme nějaké nedostatky a chyby.

V plné práci
V plné práci


Náročné diskuze o fotografiích
Náročné diskuze o fotografiích


Intenzivně pracujeme opět až do nedělního večera. Tentokrát se vydařilo i počasí a prožili jsme nádherný, slunečný, podzimní víkend.

Myš, která minule rozkousala Jindrovi pastu na zuby
Myš, která minule rozkousala Jindrovi pastu na zuby


Z hradu Orlík
Z hradu Orlík


24.11. 2009 pracujeme opět v restauraci U Kozla. Hodnotíme dokončené a plánujeme rozpracované. Domlouváme poslední nedokončené úkoly. Měsíc listopad jsme zakončili 28.11. 2009. Nepřistoupili jsme na zpomalení prací a nakonec jsme přece jen nafotili v původním stavu zachovalý stroj 435-O. Celou čtyřkolku jsme důkladně prozkoumali a majitele pak uvedli do nejistoty dotazem, zda má v odborné dílně zkontrolovaný rám po každých desetitisících najetých kilometrech jak stanovuje předpis.

Stroj barvy šedé normalizace
Stroj barvy šedé normalizace


Nedal se však a odpověděl nastartováním stroje. Že po půl roce od odstavení poběží, to jsme vážně nečekali…. S některými konstrukčními detaily jsme docela zápasili. Třeba když jsme se snažili z bočních okének vytvořit zadní přítlačné křídlo…..

Že by to zvyšovalo přítlak a odvádělo výfukové plyny mimo vozík ?
Že by to zvyšovalo přítlak a odvádělo výfukové plyny mimo vozík ?


Když jsme byli hotovi, pomohli jsme majiteli vše uklidit a stroj jsme zatlačili zpět do garáže. Majitele samotného jsme pak ještě odvezli domů.

Slunečnou neděli jsme využili k focení stroje 435-O
Slunečnou neděli jsme využili k focení stroje 435-O


Luděk mezitím nafotil detaily jiné čtyřkolky u Jihlavy. Tu si pro změnu fotil autor původního projektu čtrnáct dnů předtím. Byli jsme dost zaskočeni zjištěním, jak rozdílný může být přístup lidí, kteří něco žádají…. Den jsme zakončili návštěvou muzea v Netvořících. Zde se také nachází pěkný stroj 435-O a nejen ten…..

Pomocí dřevěného kopyta vznikají v Sadské první plechové díly budoucího Motorexu
Pomocí dřevěného kopyta vznikají v Sadské první plechové díly budoucího Motorexu


Pokračování příště…….


Oznámkujte článek jako ve škole: 12345

Hlasů: 2, Známka: 1

Známkovat mohou jenom přihlášení uživatelé


Komentáře (16)

Provozovatel serveru nenese žádnou zodpovědnost za obsah komentářů.

Tak či tak dodme kamarádi !!!Tak či tak dodme kamarádi !!!
AUTOR ČLÁNKŮBeton605820940
Nechtěl jsem se vůbec do těchto debat zapojovat, ale už mi to prostě nedalo!!
Po delším sledování dění okolo knih (a sleduju to docela dost) jsem došel k názoru, že si také přisadím.
Tak či tak až nějaká ta kniha vyjde tak bude mít svou nezaplatitelnou hodnotu a svou cenu jak pro velorexaře tak pro lidi co se o to zajímají nebo jen pro ty co si jí zařadí jen tak do knihovny jako kousek historie našeho československého motorismu.
Příspěvků a komentářů ať kritiky či narážek a na druhou stranu chvály ohledně knih jak od Ivoše tak osob z Prahy tu bylo v průběhu několika měsíců mnoho. Mohly by jste toho už nechat a trochu se nad sebou zamyslet. Rozhádanost velorexářů na několik skupin nedělá dobrotu. Je to znát i na srazech kde se dělají skupinky těch či onech majitelů velorexů, nepustějíc k sobě nikoho jiného z pomyslného druhého tábora. Uvědomte si že velorexem jezdíme pro radost a ne pro vzájemný boj názorů a narážek. Někdy se hold něco povede někdy zas méně a někdy vůbec. Vše je pouze věc názoru. Někomu se líbí bíla někomu zelená, proto přeci nebudeme vytvářet zlou krev ať uměle, vědomě i nevědomě. Proto se chovejte jako kolegové a kamarádi. Buďte trochu shovívaví a berte to s nadsázkou.
Vezmu li zpětně svou účast na srazech tak dřív potkajíc stojící velorex u kraje se kolem projíždějící velorexář zastavil a optal se, jestli náhodou nechcete majitel umřelého velouše pomoct. Dnes se to už nevidí. To trochu ukazuje na to jací jsme kamarádi. Umět napadat jeden druhého to by vám ovšem šlo. Každej by se měl nejdříve nad sebou zamyslet co kdy pro své velorexářské okolí udělal než se pustí do kritik či komentářů týkající se knih či něčího velorexu. Pevně veřím že každej kdo má velorex jako svou zálibu nebo jen tak aby vypadl z domu a jen tak si udělat výlet po okolí za pěkného počasí a kochat se pohledu z kabrioletu nemá potřebu komentovat tento příspěvek a příspěvky jiných lidiček. Proto by jste toho popichování a z textů čipící zloby měli už nechat a těšit se na chvílí kdy knihy vyjdou na světlo světa.
S pozdravem Martin alias BETON http://www.velorexy.cz/garaz/beton
PS: Jsem, zvědav kolik negativních příspěvků a narážek ještě padne na tu či na onu stranu

Posláno 11.02.2010 v 19:50

Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!
REGISTROVANÝ UŽIVATELhujerOsobní WWW stránkawww.motodebils.cz
Souhlasím s Betonem

Posláno 12.02.2010 v 11:25

Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!
REGISTROVANÝ UŽIVATELIndiana
Je dobře, že ti to nedalo.Nikdo nikoho přece nenutí kupovat žádnou knihu.A pokud někdo propadl hadrákům, potěší ho třeba i jedna stará fotka, kterou nikdy neviděl. Tak proč to odsuzování.I kdyby to byla malá brožurka,byť plány byly veliké. Je to chvályhodná činnost.A rozbroje v jakékoliv komunitě nesníží úroveň té či oné poloviny,ale komunity celé.Pokud ji nezničí úplně celou.Tak to nedovolme.

Posláno 14.02.2010 v 18:04

Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!
AUTOR ČLÁNKŮBrťka343725581Osobní WWW stránkavelorexrudolf.webnode.cz/velorex-blog/pruziny-do-sedacek/
Betone díky za řádky nabádající k vstřícnosti či aspoň klidu, taky se mi již dlouhou dobu vnitřně příčí sledovat některé dění kolem velorexů. Když máš známé a kamarády, které najednou rozdělí zeď a jež rozdělila původně společná věc, a zvěsti co delší dobu jdou netem a špatně se čtou, je někdy lepší zůstat stranou u svých vlastních problémů.

Najednou má vše kolem hadráků jakousi hořkou příchuť a pro mne ne dobře stravitelnou.

Jirka to myslím taky dobře vystihl. Mílovi se krapet divím, není-li přímým aktérem sporu. Myslím, že není nic jednoduššího, než-li si vzít zálohu zpět, nebo vyčkat výsledku. Proč lít olej do ohně?......Ale asi se pletu.

A už zase padám a dlouho se zase nepřipojím, máme zlatou olympijskou a já snad usnu, celodenní migrena je konečně taky pryč.

Ještě hodně váhám, jestli to vůbec odentrovat, nebylo by to poprvé, kdy to zase smáznu.

Ale co už..........

tak slunce v duši

Posláno 15.02.2010 v 03:04

Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!
AUTOR ČLÁNKŮMila_307256476668
Ano Zdeňku, nejsem přímým aktérem sporu. A patřím k těm štastnějším kteří nezaplatili zalohu.(psal jsem již v jiném komentáři)
Já jenom nemám rád lidi kteří stále dokola něco slibují na něco se vymlouvají a skutek utekl, mám s nimi své osobní bohužel negativní zkušenosti a právě proto si na ně dávám preventivně pozor a pokud možno neplatím nic dopředu. Jedno pořekadlo říká "Chybami se člověk učí", já už jsem poučen a nebylo to zadarmo stálo mě to i dost peněz.

Proto píšu tyto komentáře snad to někoho trkne a řekne si to je nějaké divné zamyslí se nad tím, hned se zeptá a nebude jenom čekat že to nějak dopadne.

Posláno 16.02.2010 v 00:10

Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!Re: Tak či tak dodme kamarádi !!!
REGISTROVANÝ UŽIVATELhujerOsobní WWW stránkawww.motodebils.cz
Čau Mílo, já jenom k té záloze: byl jsem jeden z těch, co jí před cca 3 roky zaplatili. Minulý čtvrtek jsem napsal Ivošovi mailem žádost o její vrácení a už v pátek byly peníze na mém účtu - vše bez jediného problému.

Posláno 16.02.2010 v 10:54

CD s materialy?CD s materialy?
REGISTROVANÝ UŽIVATELCIJOML
Ahoj kluci,

chci se zeptat na jednu vec - nechcete/planujete udelat jeste CD/DVD s materialy hlavne tedy obrazky a video rozhovory s lidmi co se do knihy neveslo na nejakem DVD? Treba i jen jako ISO vystavene tady na webu at si to kazdy muze vypalit doma?
Verim, ze jste vybrali to nejlepsi z materialu, co se Vam povedlo shromazdit, ale i presto nekde muze byt pro nekoho zajimava fotka s nejakym detailem a bylo by skoda to ted vsechno zamest pod koberec.

Diky za odpoved.

Michal

Posláno 15.02.2010 v 13:15

Re: CD s materialy?Re: CD s materialy?
AUTOR ČLÁNKŮrex68
Ahoj, určitě počítáme s tím, že všechno co jen půjde a co se do knihy nevejde zpřístupníme na těchto stránkách. Všichni si tak budou moci stáhnout zajímavé věci ať již audio či video nahrávky nebo zajímavé fotografie a dokumenty. Můžeš se proto těšit hned na následující reportáž...

Posláno 15.02.2010 v 13:35

KNIHAKNIHA
AUTOR ČLÁNKŮIvan
Dnes jsem v poštovní schránce našel knižní katalog /adresovaný na mou drahou polovičku/ firmy GRADA - jaro, léto 2010. Je tam spousta nejrůznějších knih a v sekci auto-moto je také kniha Velorex a přes ní je nápis PŘIPRAVUJEME. Na knize je vyzobrazen VELOREX 350 ve světlých barvách a pod ním v šedém poli nápis Velorex.
A dále tyto informace: historie, vývoj, technika, současnost - Ivo Fajman. Jedinečná kniha na trhu ukáže čtenáři vývoj běžně užívaného typu vozítka Velorex včetně dochovaných prototypů. Kromě historie pomůže i při identifikaci a renovaci Velorexu. 22x17cm, pevná vazba, asi 144 stran. Cena cca 289,- Kč. ISBN....

Posláno 10.02.2010 v 22:01

Re: KNIHARe: KNIHA
AUTOR ČLÁNKŮrex68
Ahoj, díky za info, já jsem začátkem ledna telefonoval do Grady a bylo mi řečeno to samé, včetně formátu, rozsahu, ceny a časového horizontu předpokládaného vydání. V rámci korektnosti jsem však tyto informace nezveřejňoval. Ale pokud je již katalog jaro - léto 2010, tak je to věc veřejná

Posláno 10.02.2010 v 22:53

Re: KNIHARe: KNIHA
AUTOR ČLÁNKŮMila_307256476668
A je to tady, 5 let slibovaná jedinečná a unikátní kniha která rozsahem nemá obdoby a kterou nemá žádný jiný klub v ČR se smrskla do brožury o 145 stránkách velikosti cca A5 to je velikost běžného sešitu. To nás Ivoš pěkně tahal za nos, ještě že jsem nezaplatil zálohu 850 Kč, když má stát v běžném prodeji necelých 300 Kč.
Nevím co si o tom mám myslet, jsem zklamán .....

Posláno 10.02.2010 v 23:30

Re: KNIHARe: KNIHA
REGISTROVANÝ UŽIVATELJirkaOsobní WWW stránkawww.motomagazin.cz
Milo, přečti si zprávy zde a bude ti vše jasné: http://www.motomagazin.cz/index.php?action=velorex_kniha&menu=17&pos=kniha_zpravy
Tvé zklamání chápu, protože nejsi jediný. Avšak, když se nad vším pořádně zamyslíš, tak zjistíš, že z hlediska čtenáře vlastně k žádné tragédii nedošlo, ba právě naopak. Nafrak dostali pouze osobní vztahy, ale to je v dnešní společnosti zřejmě standardem.

Posláno 11.02.2010 v 06:15

Re: KNIHARe: KNIHA
AUTOR ČLÁNKŮMila_307256476668
Ten článek jsem samozřejmě četl, a nevím jestli je to ta nejlepší vizitka Ivoše. Nic pozitivního na něm nevidím. Podle mně zapoměl do svého výpočtu zahrnout jednu zásadní výdajovou položku a to je nákup těch 226 zlevněných knih pro předplatitele po 150 Kč. To je částka 33900 Kč.
Jednoduchou matematickou operací zjistíte že někde schází 18200 Kč, takže buďto neumí Ivoš počítat anebo nás všechny tahá za nos a vše je úplně jinak.

Posláno 11.02.2010 v 12:33

Re: KNIHARe: KNIHA
AUTOR ČLÁNKŮsuk pepa
Ahoj Mílo, myslím že je to tento řádek: 10.000,- Kč bude stát investice do nákupu knih podíl předplatitele 40,-Kč.
Velorexum zdar.

Posláno 11.02.2010 v 14:35

Re: KNIHARe: KNIHA
REGISTROVANÝ UŽIVATELCIJOML
JJ staci zadat do googlu velorex grada fajman a vypadne na tebe toto:

http://www.grada.cz/dokums_raw/Autorsky_jaro_leto_2010.xls

Posláno 15.02.2010 v 13:21

MALÝ DODATEK K REPORTÁŽIMALÝ DODATEK K REPORTÁŽI
AUTOR ČLÁNKŮvelorexmaniakOsobní WWW stránkawww.velorex.tym.cz, www.velorexr66.tym.cz
Náhodné návštěvníky hradu Orlík po celý den děsil z důvodu odreagování se náš webový reportér předseda Láďa Šustr nejapnými pokřiky a škleby - to vše doplněno o jedinečnou image spočívající v kombinaci zmijovky a trenýrek

Posláno 9.02.2010 v 10:47


Komentáře mohou psát pouze zaregistrovaní a přihlášení uživatelé.

Hlavní stránka
Přehled článků
Seznam autorů
Top fotky
Fotka dne
Další fotky dne

Info

Celkem článků:842
Celkem fotografií:9451

TOP články

139XII. Film Fest Velor...
134Jarní Boskovice č 26...
105MUZEJNÍ SRAZ ČESKÁ T...
78Převodovky ve Velore...
67Maďarsko 2010 aneb s...
66Zapalování a seřizov...
59Vrchní, prchní! Velo...
56XXIV. PODZIMNÍ SRAZ ...
56III. VELOREXÁŘSKÝ PL...
56Kampaň - stop zbyteč...

Diskuse u článků

Bylo fajn
Všechny kostýmy vítá...
Re: Čím přijet na 25...
Uzavírka pro příjezd...
Re: Výstava
Výstava
Výstava
flux capacitor
Vrchni Prchni Velore...
Čím přijet na 25. Bo...

Reklama