Velorexy.CZ - vše o tříkolkách Velorex

ExpediceInfoPovídkyPoznatkyReportáže ze srazůTipy na výletVaše strojeVelopříbuzníZ médiíZajímavostiFotky dne

Dynamostarter nema vykon

Hierarchický výpis

Rss export Textová verze

Seznam odpovědí (9)

  • Dynamostarter nema vykon

    02.04.2008 v 08:58

    Duin napsal:

    Ahoj vsem,
    moje ctyrkolka ma permanentni problem se startovanim pomoci dynamostarterru. Pokud vytahnu svicky, dynamak toci celkem svizne, jakmile zasroubuji jednu svicku, uz ma velky problem pretlacit horni uvrat.
    Motor je po GO, najeto < 10 km, ale pri otaceni rukou za remenici jde velmi lehko. Uhliky na dynamu opilovane, komutator stoceny a proskrabany (byl na mereni v elektro dilne a udajne je ok – moc se mi to ale nepozdava, viz nize).
    Elektroinstalace je komplet nova, trasa +pol baterie, krizovy prepinac, dynamo, kostra, -pol je vedena silnymi kabely (cca 10 mm2), vsechny kabelova oka mam napajene. Motor je ukostren medenym paskem jako na skode 120, minus pol mam na kostre, baterie je v poradku 12V 40Ah, cerstve nabita.
    Ubytek napeti na kabelech a kontaktech pri startu vpred mezi svorkou baterie a S1 je cca 0,3 V. Co me ale zarazi, je napeti pri startu na rotoru (tj, svorka D a minus pol), velikost je cca 2V (myslim, ze by melo byt mnohem nizsi)
    Pri startu cca 1 sekunda uz neudrzim na uhliku prst, vsechny uhliky hrejou stejne. Jakmile chvilku laboruji cely stator i s rotorem se komplet zahriva.
    Jo a kdyz se mi podari nastartovat (pakou, ci roztlacenim, tak nedobijim). Regulator mam uplne novy 12V 150W.
    Co mi poradite? Rotor viditelne nema poskozeni, draty vinuti jsou hezky pripajene k lamelam komutatoru. Dochazi mi napady.

    Přidat odpověď

  • Re:Dynamostarter nema vykon

    02.04.2008 v 09:59

    Brťka napsal:

    no vůbec ti to nezávidím. Ale co jsem tak zaslechl, tak po GO by se mělo startovat spíše rukou. Nedobíjení za chodu motoru máš předpokládám proměřeno na baterii. Co takhle změření dobíjení na dynamu? není problém ve statoru?

    Sám mám taky problémy s tím roztáčením, už začínám pomalu věřit tomu, co jsem zaslechl, že dynamákům nemusí prospívat kostření – pólem. ale to je JPP a spousta kluků jezdí třeba kvůli CB s přepolovanou baterií.

    Přidat odpověď

  • Re:Dynamostarter nema vykon

    02.04.2008 v 11:38

    Duin napsal:

    Dobijeni jsem meril primo na statoru i na baterii, bohuzel nic.
    Stator jsem mel taky dole, vsechny sroubove spoje opilovane, zkousel jsem zda magnetuji civky spojene svorkami s1 s1 proudem cca 3 A – vsechny jadra civek magnetuji…
    Dynamostarter velorexe je konstruovan pro obousmerny chod a tudiz zmena polarity (+, – na kostru) mu z elektrickeho hlediska nemuze vadit. Pouze se zmeni smer otaceni, ktere lze vratit zpet pomoci prehozeni kabelu na svorkach S1, S2.
    Zmena polarity vsak muze vadit nekterym typum mechanickych regulatoru, kdy kontakty ktere omezuji budici proud dynama jsou vyrobeny z ruznych materialu a pri opacnem toku proudu se nadmerne opaluji.

    Přidat odpověď

  • Re:Dynamostarter nema vykon

    02.04.2008 v 12:39

    Beton napsal:

    maš na 50% mezizavitovej zkrat ten se měří opravdu obtížně na to už musí bejt opravdu vybavená dílna. To se ohmetrem zmeřit nedá. Nebo koukni jestli na statoru nemaš při dotahování těch M6 šroubu někde dotyk na kostru. a taky proměř maso rotoru a komutator jestli tam neni zkrat mezi kostrou a komutatorem mel by jsi tam namerit uplne nekonecno

    Přidat odpověď

  • Re:Dynamostarter nema vykon

    03.04.2008 v 22:28

    Duin napsal:

    Chtel jsem napsat novy prispevek uz vcera, protoze jsem na to prisel (aspon jsem si to myslel). Jakmile jsem vymenil medeny pasek kterym ukostruji motor k ramu za poradny macek-kabel s nalisovanymi oky, tak dynamak bez problemu tocil svizne i se zasroubovanymi svickami. Chvilku jsem to zkoumal a meril, startovat slo v pohode obema smery, pri zvysenych otackach to krasne dobijelo 13.5V. Celkem nadseny jsem sel spat, s tim ze velorex dnes projedu a vychutnam si elektricky start.
    Dalsi den prislo ale velke zklamani.
    Dnes jsem nastartoval naprosto bez problemu – stejne jako vcera, obkrouzil jsem vesnici, prijel domu a uz nenastartoval. Opet tentyz problem… Dyanmak nema silu a rekl bych, ze je to horsi nez predtim. Mereni behem startu mi potvrdilo ubytek napeti cca 8V na kotve. tj. svorka D proti kostre.

    To Beton: kontrolu rotoru proti zkratu na kostru jsem mel zmerenou a zadny problem nebyl. vsechny lamely jsou izolovane proti kostre.
    Pokud by tam byl mezizavitovy zkrat, tak by kotva vykazoval a jeste vetsi vodivost, proud by se zvysil a ubytek napeti by nebyl tak vysoky. Vysledkem by dle meho nazoru byl nizky tocivy moment starteru, vysoky odber proudu a extremni zahrivani rotoru. Na rotor momentalne nemam stahovak, takze se na nej poradne nedostanu, snad zitra neco sezenu. Sroub M14×1.5 je pouzity na nekterych autech jako sroub kola.

    Posledni moznosti uz je pouze vymena uhliku za nove. Stare jsem nemenil, protoze maji vysku temer 20 mm, nejsou olamane a vypadaji celkove dobre.
    Uvitam vase rady a napady co s tim. Napada jeste nekoho neco ??

    Přidat odpověď

  • Re:Dynamostarter nema vykon

    27.07.2015 v 20:30

    Vena napsal:

    Ahoj,je to uz dlouho, ale zajimalo by mne, jaka byla pricina toho problemu,pokud jsi ho zjistil???

    Přidat odpověď

  • Re:Dynamostarter nema vykon

    02.08.2015 v 20:45

    Josef napsal:

    Dobry den, tak resim podobny problem. Nemel jsem se startovanim zadne tezkosti, ale pak mi shorelo rele. Vymenil jsem ho za polovodicove a vse fungovalo bez problemu. Bohuzel jen chvili. Nyni nestartuje a nedobiji a absolutne nemam paru proc. Nejsem zdatny v elektrice a nemam moznost nic promerit takze to neberu jako zahadu, ale je usmevne, ze kdyz to cele rozeberu prohlednu a zase dam zpatky, tak to funguje bez problemu – nastartuji, dobijim. Muzu chcipnout motor a normalne zase nastartuje. Jakmile se ale rozsviti kontrolka dobijeni, nasleduje to, ze jiz ani nenastartuji. Jsem na limitu toho, co dokazu samostatne vyresit. Potreboval bych odbornou pomoc – poradte, jak postupovat, co nechat a kde promerit a zkontrolovat. Pokud tomu nekdo rozumite a bydlite kolem Prahy mel bych pro vas zakazku. Zajimalo by mne, jestli Vena problem vyresil a jak.

    Přidat odpověď

  • Re:Dynamostarter nema vykon

    03.08.2015 v 05:22

    Beton napsal:

    Čest
    samosebou je pár možností co může bejt špatně.
    co vše rozebíráš a čistíš?
    pokud jen dynamostartér samotnej muže bejt nějaký uhlík buď kratký nebo váznout – To by nedobíjelo a nestartovalo
    muzes mít i spatnej kontakt někde.
    Relatko když ti poprve schořelo bylo pripečené na některém z kontaktů? kterém?


    Přidat odpověď

  • Re:Dynamostarter nema vykon

    22.02.2017 v 22:21

    Brťka napsal:

    hmm tak to by mne zajímalo též.

    Přidat odpověď

  • Re:Dynamostarter nema vykon

    22.02.2017 v 22:23

    Brťka napsal:

    Vena: tak to by mne zajímalo též.

    Přidat odpověď

Předchozí dotaz: Dynamostartér - točí jen bez svíček
Následující dotaz: stáhnutí vačky

Zpět do kategorie Elektro - předstih, dynamostartér, relé, kabely