Pískování v domácích podmínkách

Autor: Mila_307 (milan@mercurycz.eu)
Datum: 19. 11. 2003
Rubrika: Poznatky
Celý článek: https://www.velorexy.cz/?loc1=48&article_id=170

Proč vlastně pískovat ? Původně jsem o pískovaní vůbec nepřemýšlel, říkal jsem si je to zbytečné, stačí přece kostru obrousit ocelovým kartáčem a smirkem. Většina zkušenějších kolegů velorexářů mi řekla : „Ano stačí kostru obrousit ale už předem můžeš počítat s tím že do 4 let se začne barva odlupovat a bude nutné natřít kostru znovu. Pokud to myslíš s renovací vážně, kostru opískuj.“ Byl jsem na rozpacích, zda zvolit levnější a rychlejší obroušení nebo zdlouhavější a nákladnější pískovaní. Když jsem ale zjistil že se dá pískovací pistole koupit za necelých 700 Kč a k jejímu provozu postačuje i malý kompresor, byl rozdíl ceny broušení vers. pískování tak malý v celkovém rozpočtu na renovaci, že jsem se rozhodl pro kvalitnější pískování. Navíc po opískování je povrch kostry lehce zdrsněn a ideálně připraven na nátěr. Na první pokus jsem použil 1 díl přední nápravy a koš. Chvíli mi trvalo než jsem dostal ten správný grif, ale ověřil jsem si, že nebude problém opískovat celého velorexe doma.


Příprava:

Než začnete pískovat je velmi důležité se na to náležitě připravit:
  1. Pracovní místo: při tryskání písek odletuje úplně všude, takže pracujte raději někde v ústraní, ideální je natáhnout pod pracovní místo dostatečně velkou plachtu na které písek zůstane ležet, můžete ho znovu shrabat a použít.
  2. Materiál: Pro začátek jsem použil jako tryskací materiál běžný betonářský písek prosetý přes cedník a částečně vysušený u kamen. Rozhodně to není to nejlepší řešení, dá se to použít jako nouzovka na nějaké malé díly. Ideální je použít SUCHÝ křemenný písek, mají ho například v HORNBACHU na zásyp spár zámkových dlažeb, s tímto pískem je pískování hračka.
  3. Ochranné pomůcky: při této práci platí dvojnásob že "bez brýlí ani ránu" , dobré je mít na sobě dlouhé nohavice a rukávy, a sundat si hodinky, přes opískované sklo není nic vidět.
  4. Kompresor: minimálně 6 Atm, a dostatečný zásobník vzduchu, ja mám jenom 24 litrů a je to minimum, kompresor bez zásobníku vzduchu vůbec nedoporučuju, tryskací pistole pouští maximální průtok vzduchu velkou tryskou takže tlak klesá velmi rychle.
  5. Pískovací pistole: koupil jsem ji v Baumaxu za 690 Kč, je možné ji použít na tryskání libovolným materiálem do velikosti zrna 1,5 mm.


Postup:

Hodně záleží na počtu vrstev staré barvy. Pokud je na kostře pouze jedna původní vrstva barvy můžete začít rovnou pískovat, bohužel moje kostra byla natřená 3 někde i více vrstvami měkké hodně husté barvy takže jsem musel nejdříve použít ocelový kartáč na rozbrušovačce, odstranit horní silnou vrstvu a poté až začít se samotným pískováním.
Pískoval jsem po malých plochách, většinou bylo nutné každé místo přejet minimálně dvakrát, sváry i vícekrát. Když některé místo nechtělo povolit ani po několikanásobném přejetí použil jsem špachtli k narušení povrchu barvy a poté jsem problémové místo znovu přejel, většinou už povolilo.
Převrátil jsem kostru na levý bok a začal jednou kratší trubkou u kola na vnitřní straně levého boku a od této trubky jsem pokračoval postupně na všechny strany. Takto jsem opískoval celý vnitřní levý bok až do poloviny dveří, přední a střední podlahové trubky zespoda a z boku, a trubky přední “kapoty“ zespoda. Poté jsem převrátil kostru na pravý bok a postup zopakoval na pravé vnitřní straně. Nakonec jsem postavil kostru na podlahu a opískoval celý předek z venkovní strany.
Stejný postup použiji na zadní část a střešní konstrukci. Je nutné pískovat kostru z několika směrů aby jste se dostali ke všem trubkám, svárům, skulinám a na nic nezapomněli.

Náklady:

materiál: písek 4 pytle po 25 kg
400 Kč
ocelovy kartac na rozbrušovačku 2x 180 Kč
360 Kč

Při výpočtu nákladů je též nutné kalkulovat s časem. Celou přední část jsem dělal 12 hodin až do poloviny prahu, 12 hodin zadní část a 6 hodin střešní konstrukci a rám okna. Cenu kompresoru (4000 Kč) do celkových nákladů nezahrnuji, jelikož jej využiji i při jiných činnostech a nekupoval jsem ho tudíž výhradně kvůli pískování.

















Související články:
Natírání
Nová podlaha do Velorexe