Velorex čundr 2008

Autor: Eiffel (velorex@email.cz)
Datum: 3. 10. 2008
Rubrika: Expedice
Celý článek: https://www.velorexy.cz/?loc1=48&article_id=727

Ve čtvrtek 21.8. večer jsme se sjeli do obce Semechnice u Náchoda a druhý den vyrazili na okruh po okolí - nabrali jsme zkušenosti u Červinkových (mmjn. prý nikdy ze Solnice nevyjel prodloužený Velorex), prohlídli si archeoskanzen u Uhřínova, poobědvali a pobesedovali s pamětníkem panem Slezákem, díky Honzovi si vychutnali exkurzi ve Škodě Kvasiny a cestou zpět do Semechnice navštívili i minimuzeum železnice na jedné soukromé zahrádce.

V sobotu 23.8. jsme už vyrazili do Adršpašských skal - cestou jsme si prohlédli muzeum Primek v Novém Městě nad Metují, prolezli bungr KAHAN III., obdivovali sbírku a muzeum stavebnice MERKUR v Polici nad Metují a vyjeli si na nedalekou zajímavou vyhlídku Hvězda. Chatový kemp Zdoňov těsně u polských hranic byl teď na dvě noci naším domovem.

Neděle 24.8. byla ve znamení setkání (už druhé!) Velorexů v Polsku, tentokrát u podzemní nacistické továrny "Osówka" nedaleko obce Gluzsyca. Počasí úplně nepřálo, ale i tak ze setkání jelo do českého Broumova 15 Velorexů! Dcera Františka Stránského nám v salonku zavzpomínala na svého tatínka, akorát jí bylo líto špatného počasí - chtěla ukázat ve svém bydlišti naše krásné tříkolky. Někteří tento den ještě stihli prohlídku Adršpašských skal.

V pondělí 25.8. jsme si prohlédli vojenskou pevnost Stachelberg a potom projeli až do polského města Karpácz ve snaze vyjet si na Sněžku z polské strany. To nevyšlo a tak jsme se přes Harrachov vrátili zpátky do České republiky. Než jsme se ubytovali v Příchovicích, stihli jsme vyhlídku z rozhledny Štěpánka u chaty Hvězda.

Úterní okruh jsme začali u přehrady Souš, po menším kufrování jsme se vyfotili u největšího sudu u nás, ve Frýdlantu se zdrželi v železničním muzeu a sešli se na pikniku u místní rozhledny. K další zastávce pod Ještědem jsme jeli ve třech minikolonách a rozděleni jsme jeli i do Tanvaldu, kde na nás čekal objednaný historický vlak. Někteří si tuto jedinečnou akci (projížďku do Harrachova a muzea v Kořenově) nechali ujít a jeli si poslechnout neméně zajímavé kostelní písně.

Ve středu 27.8. jsme se vydali do Bozkova - zdarma si prohlédli místní dolomitové jeskyně, na návsi si dali oběd a opět zdarma udělali vyhlídku z místní věže. Muzeum techniky v Loukově byla další zastávka - asi všechny fascinovala ponorka před vstupem. Poté jsme hledali nocleh a až výjezd na nejvyšší místo kam se prý dá v ČR oficiálně vyjet (Špindlerova bouda) rozhodl, že jsme zvolili místo k noclehu na polské straně v polské horské boudě ... za cenu menší než kempu ... Čtvrteční zastávky - kromě muzeí v Nové Pace - byly v režii Martina ze Dvora Králové: hrad Pecka, vyhlídka u Zvičiny (Raisova chata), nejhezčí přehrada u nás Les Království a kamenný betlém od Matyáše Brauna. Martin zajistil i nocleh u sebe ve Dvoře Králové.

Poslední den čundru - pátek 29.8. - začal v nedalekém hospitalu Kuks, prohlédli jsme si výtopnu v Jaroměři a protáhli se podzemím pevnosti Josefov. Večer jsme opět zakotvili v Semechnici, kde nám Anička se Slávkem připravili báječné pohoštění. A Zlatý Zděnek do příštího Velorex čundru? Petr Šabatka! I letos byla na Velorex čundru báječná parta a všem, kdo ji tvořili, moc děkuju.

Eiffel

P.S.: Kdo má hodně času a rád čte, zde je odkaz na všechny vzpomínky


Velorex čundr 2008 očima Ivoše Fajmana